Interactief: Sta zelf in de schoenen van een afgewezen asielzoeker en volg zijn traject

In dit interactieve verhaal sta je in de schoenen van een afgewezen asielzoeker, die het land moet verlaten. Wat ga je doen? Je moet keuzes maken en ziet wat daarvan de gevolgen kunnen zijn.  klik op de link hieronder en ondervind het zelf.

De terugkeercijfers van asielzoekers en mensen zonder wettig verblijf zijn niet zo hoog en dalen zelfs de laatste jaren. Vorig jaar kregen 33.386 mensen het bevel om het grondgebied te verlaten, 7.399 daarvan vertrokken ook echt. 

Waarom worstelt België, maar ook heel Europa met het terugkeerbeleid? VRT NWS dook in de cijfers en praatte met talloze betrokkenen uit de sector: medewerkers van lokale en federale overheidsdiensten, vzw's en ngo's, en met onderzoekers aan universiteiten, advocaten en migranten zelf.

Maar welk traject volgt een afgewezen asielzoeker of mensen zonder wettig verblijf? Hebben ze keuzes, en zoja, wat kunnen de gevolgen zijn? Ervaar het zelf in het onderstaande, interactieve verhaal. 

Marjan Temmerman en Hilde De Windt praatten het voorbije jaar met tal van academici, werknemers van betrokken overheidsdiensten, hulpverleners en met vreemdelingen zonder wettig verblijf. Publicaties van onder meer Myria, Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat voor Vluchtelingen en Staatlozen en Fedasil werden doorgenomen. Niet alles en iedereen kon in dit document bij naam worden vernoemd, de ruimte ontbreekt.

Meest gelezen