Sam Van Rooy (Vlaams Belang, links) en SP.A-fractieleider Hicham El Mzairh (rechts)

Incident op Antwerpse gemeenteraad: "Je zit niet in Marokko, dus doe dat vingertje weg"

Vlaams Belang heeft gisteren de gemeenteraad in Antwerpen verlaten na een incident tussen Sam Van Rooy (Vlaams Belang) en SP.A-fractieleider Hicham El Mzairh. Sam Van Rooy riep hem toe: "Je zit niet in Marokko, dus doe dat vingertje weg", toen El Mzairh terugkwam op een uitspraak van Filip Dewinter tijdens de gemeenteraad op maandagavond.

Hicham El Mzairh (SP.A) beschuldigde Filip Dewinter (Vlaams Belang) ervan dat hij polariserende taal had gebruikt maandagavond, toen hij het had over "de verkeerde soort nieuwe Antwerpenaars".

"Voor mij is dit een speciale periode", zei El Mzairh. "Woensdag is het 21 jaar geleden dat ik hier in Antwerpen ben aangekomen vanuit Marokko. Ik ben nu fractieleider van SP.A en uw grootste nachtmerrie. Als het aan u had gelegen, was ik hier niet geweest." 

De Wever reageert: "Onbetamelijk"

Op vraag van Wouter Van Besien (Groen), veroordeelde burgemeester Bart De Wever (N-VA) de reactie van Sam Van Rooy (Vlaams Belang).  "Ik vind dat bijzonder onbetamelijk taalgebruik, dat niet past in een raad. Het maakt diegene die het heeft gezegd alleen maar ten schande." Daarop verliet de Vlaams Belang-fractie de gemeenteraad.

Meerjarenbegroting

Uiteindelijk werd de meerjarenbegroting 2020-2025, waar de gemeenteraad over ging, goedgekeurd door de meerderheid. 

Meest gelezen