Kerstbedelaars in Brussel: geen georganiseerde business maar families met complexe problematiek

In deze kerstperiode blijken zich meer bedelaars op te houden in de straten  van Brussel. Vaak gaat het om Roemeense Romafamilies. Toeval of niet? Waarom is onze hoofdstad een trekpleister voor bedelaars? Gaat het om een georganiseerde business? Is er sprake van  uitbuiting van kinderen? Koen Geurts van integratiecentrum Foyer duidt in "De wereld vandaag"  hoe complex de toestand is.

"Tijdens de kerstperiode wordt veel geshopt, zijn mensen vrijgeviger en is er winteropvang", weet Geurts. "Bovendien brengt bedelen hier veel meer op dan in het land van herkomst." Voeg daarbij dat je vandaag voor een prikje van de Roemeense hoofdstad Boekarest naar hier kan vliegen, naast de bestaande goedkope busverbindingen.

Bedelen komt vanuit een heel diepe armoede- en uitsluitingsproblematiek

Koen Geurts (integratiecentrum Foyer)

"We hebben geen absolute cijfers", aldus Geurts. "Het fluctueert zeer fel tijdens het jaar. Je hebt kerstbedelaars en je hebt zomerbedelaars, maar ook andere bedelaars en mensen die gewoon hier blijven." Steden als Brussel of Parijs blijken aantrekkingspolen. "Omdat Frans een Romaanse taal is en voor die bedelaars makkelijker te leren."

Meestal gaat het ook om families met kinderen, wat zeer problematisch is. Zo is het vrijwel onmogelijk om aan te tonen dat kinderen door hun ouders worden uitgebuit. "Ze draaien het om door te zeggen dat het pas echte kinderverwaarlozing zou zijn als ze niet samen met hun kinderen zijn."

"We moeten daar heel genuanceerd mee omgaan. Het zijn mensen die een zekere begeleiding nodig hebben, want bedelen doe je niet zomaar. Het komt vanuit een heel diepe armoede- en uitsluitingsproblematiek", zegt Geurts. "We moeten de mensen eerst en vooral goed informeren over hun rechten en plichten."

Geurts pleit voor opvang van de probleemfamilies met kinderen en voor heel intensieve begeleidingstrajecten. 

We zien dat het voornamelijk over individuele families gaat

Koen Geurts (integratiecentrum Foyer)

Geurts denkt niet dat het om een georganiseerde business gaat. "We zien dat het voornamelijk over individuele families gaat die uiteraard andere families in het land van herkomst kennen." Vaak informeert de ene familie de andere, waarop die ook naar hier afzakt. Bovendien steken sommige families zich ook in de schulden om hun reis te betalen, wat vaak tot een nieuwe problematiek leidt.

"Meestal is het een individuele keuze om naar hier te komen. Het is zeker zo dat er bendes bestaan die mensen naar hier proberen te smokkelen, maar dan gaat het meer over jongeren die alleen bedelen of gehandicapten die bedelen."

Beluister hieronder het gesprek met Koen Geurts in "De wereld vandaag", op Radio 1:

Meest gelezen