Videospeler inladen...

Verschillende regeringen bereiken akkoord over klimaatplan: Europese doelstelling tegen 2030 gerespecteerd 

De verschillende regeringen van ons land zijn het eens geraakt over het nationaal energie- en klimaatplan. De deadline om dat plan bij de Europese Commissie in te dienen, ligt op 31 december. Het Belgische plan respecteert de Europese ambitie om de uitstoot van broeikasgassen met 35 procent terug te dringen tegen 2030. 

Tijdens het Overlegcomité vanmorgen zaten de verschillende regeringen van het land samen omtrent het nationaal energie- en klimaatplan. De Europese Commissie verwacht tegen het einde van het jaar die plannen van alle lidstaten. Tegen juni wil de commissie controleren of de plannen volstaan. 

Vlaanderen mee op de kar

Eerder werden al de Vlaamse, Waalse en Brusselse plannen bekendgemaakt. Vlaanderen heeft op zichzelf de ambitie om de uitstoot met 35 procent terug te dringen tegen 2030. Maar voorlopig wil minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) "realistisch" zijn, en zijn er maatregelen voorzien voor 32,6 procent CO2-vermindering.

Innovatie en hulp van het federale niveau moeten het mogelijk maken om toch de drempel van 35 procent te halen. "Wij hebben nu een aantal bijkomende maatregelen gevraagd aan het federale niveau, zoals de slooppremie", zegt Demir. Dat Vlaanderen hulp krijgt, vindt minister-president Jan Jambon (N-VA) logisch: "Geef toe, Wallonië is een groot bebost gewest, Vlaanderen heeft de tweede grootste chemiecluster van de wereld, dat maakt toch een verschil." 

De verschillende regeringen engageren zich dan ook samen om tegen 2030 de Europese doelstelling te halen om de netto CO2-uitstoot met 35 procent te verminderen. 

Europa mag blijven dromen, ik blijf in de realiteit

Zuhal Demir, Vlaams minister van Leefmilieu (N-VA)

Demir kwam ook terug op de strengere doelstellingen die Europa in de "Green Deal" voorstelt. "Nu al onhaalbare doelstellingen hier bovenop gooien, dat is niet wat wij willen", zegt de minister. "Wie gaat dat betalen? Vlaanderen is dichtbevolkt en we hebben veel industrie. Die gaan we niet dichtdoen. Zolang ik daar geen antwoord op krijg, blijft de doelstelling 35 procent. Europa mag blijven dromen, ik blijf in de realiteit."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen