Opnieuw voortvluchtige crimineel opgepakt, maakt "Most Wanted"-lijst in zulke zaken echt het verschil?

Er is opnieuw een veroordeelde misdadiger opgepakt die op de "Most Wanted"-lijst van de federale politie stond. De man vluchtte afgelopen zomer na zijn proces, waar hij tot 15 jaar cel veroordeeld was. Kunnen we spreken van een "Most Wanted"-effect? En maakt zo'n lijst echt het verschil?

De 37-jarige Kevin De Cooman uit Merchtem werd afgelopen zomer definitief veroordeeld, omdat hij in maart 2015 een vriend had doodgeschoten. Volgens De Cooman was het wapen per ongeluk afgegaan na een avond vol drank en drugs. Hij verstopte het lichaam van de vriend in zijn bestelwagen, waar het pas na een maand gevonden werd aan een leegstaand bedrijf in Merchtem.

De Cooman werd in eerste aanleg tot 10 jaar veroordeeld voor doodslag, maar ging in beroep. Daar werd zijn straf nog verzwaard tot 15 jaar. Hij volgde het proces als een vrij man, en daagde ook altijd op. Daarom werd hij niet onmiddellijk aangehouden. Maar achteraf vluchtte hij toch. Begin november zette de politie hem op de "Most Wanted"-lijst. En met succes: gisteravond werd hij door de Spaanse politie gearresteerd in Torremolinos.

De Most Wanted-lijst heeft al mooie resultaten opgeleverd, maar we zoeken nog altijd 1800 mensen

Gerry Van Loock (FAST-team)

"We zijn hem op het spoor gekomen dankzij het klassieke onderzoek, en door het feit dat hij op de Most Wanted-lijst gezet is", zegt Gerry Van Loock van het FAST-team van de federale politie. Het team spoort voortvluchtige veroordeelde criminelen op. "Spaanse politiemensen hebben De Cooman onderschept, en ze legden de link met onze Most Wanted-lijst. Spanje en België moeten nu samen bekijken hoe ze een waarschijnlijke uitlevering gaan organiseren."

"Belgium's most wanted": een succesverhaal

De politie is dan ook erg tevreden over de Most Wanted-lijst: "We hebben al een aantal mooie resultaten geboekt, zoals onlangs nog de arrestatie van het koppel Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote", vertelt Van Loock. "De plaats van De Cooman op de lijst zal dan ook snel weer ingevuld worden. We kiezen natuurlijk zorgvuldig wie we op de lijst plaatsen. Maar we zijn nog altijd op zoek naar meer dan 1800 voortvluchtigen, dus we zullen zeker een dossier vinden dat in aanmerking komt."

Maar hoe bepaalt de politie dan wie op de lijst komt? "Het hangt van verschillende factoren af. We overleggen uiteraard met het parket en andere betrokken partijen. Vaak kiezen we voor dossiers waarin we vermoeden dat de gezochte persoon in het buitenland zit. Dankzij de publicatie op de lijst is trouwens niet alleen het grote publiek opmerkzamer. De arrestatie van De Cooman bewijst dat het ook buitenlandse collega's alerter maakt. Ook dossiers met heel zware feiten komen sneller in aanmerking", legt Van Loock uit. "Maar soms zetten we ook iemand bewust niet op die lijst, omdat we vrezen dat het een averechts effect zal hebben, en die persoon zich nog beter zal verstoppen"

Vorig jaar slaagde het FAST-team erin om meer dan 350 gezochte mensen te arresteren. Die stonden zeker niet allemaal op de lijst. Het is dan ook moeilijk om uit te maken of mensen die op de Most Wanted-lijst staan sneller worden gevonden dan mensen die er niet op komen. "Het hangt echt van dossier tot dossier af, of we het gevoel hebben dat een publicatie het verschil zal kunnen maken. Soms hoeven we mensen er niet op te zetten, omdat we vrij snel weten waar we ze moeten zoeken. Maar de Most Wanted-lijst heeft er zeker al voor gezorgd dat we mensen hebben gevonden die we anders nog aan het zoeken zouden zijn."

Meest gelezen