PLAN B #13: Waarom is Waals ministerJean-Luc Crucke (MR) het beu dat de Walen als "Untermenschen" worden behandeld?

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Alain Gerlache (in het Nederlands) over een politiek fenomeen uit Franstalig België.

Enkele dagen geleden deed Waals minister Jean-Luc Crucke, ondervoorzitter van de Waalse liberalen, een opmerkelijke uitspraak bij de collega's van RTBF-radio: "Ik heb er genoeg van dat men Walen als Untermenschen behandelt," zei hij. In dat ene zinnetje zitten zoveel elementen (een minderheidwaardigheidsgevoel van de Walen, een uithaal naar de Vlamingen via het eeuwige verwijt van de collaboratie, een kaakslaghouding van een hele gemeenschap,...) dat Ivan De Vadder niet anders kon dan Alain Gerlache om meer uitleg te vragen.

Het levert de laatste podcast van het jaar 2019 op, de volgende zal in januari 2020 verschijnen.

Podcast PLAN B

Meest gelezen