Videospeler inladen...

Spoorbonden staken: treinverkeer 24 uur lang verstoord

Bij het spoor is het treinverkeer sinds gisterenavond 22 uur verstoord. De helft van de IC-treinen, de treinen tussen de grote steden, rijdt. Bij de lokale treinen is dat een derde. De 24-urenstaking is een actie van de socialistische en de liberale vakbonden. De christelijke spoorbond doet niet mee, maar steunt wel de eisen van de andere bonden.

De socialistische en liberale spoorbonden leggen 24 uur lang het werk neer omdat ze onder andere een loonsverhoging van 1,1 procent willen - net als wat in de privésector is overeengekomen. Ze willen ook de 36-urige werkweek behouden.

Tijdens de vakbondsactie zullen reizigers rekening moeten houden met ernstig verstoord treinverkeer. De helft van de IC-treinen rijdt en een derde van de L- en S-treinen. De meeste P-treinen, de treinen die enkel rijden tijdens de ochtend- en de avondspits, rijden niet. De NMBS waarschuwt ook dat in een aantal kleinere stations tijdens de staking amper of geen treinen zullen stoppen.

Wie de komende uren de trein neemt, wordt aangeraden om de site, de app of de sociale media van de NMBS te raadplegen. De NMBS zal tijdens de staking vooral de IC-treinen tussen de grote steden laten rijden en de P-treinen schrappen. 

Bekijk hier de bijdrage over de staking uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen