"Star Wars" in het echt? Kunnen we spreken van oorlog in de ruimte? "Wie daar overmacht heeft, heeft overmacht op aarde"

Deze week gaat de negende en voorlopig laatste film in de "Star Wars"-saga in premiére. Maar kunnen we ook spreken van een reële oorlog in de ruimte? Een paar weken geleden heeft de NAVO de ruimte officieel uitgeroepen tot mogelijk oorlogsterrein. Nancy Vermeulen, astrofysicus die ook meewerkt aan opleidingen voor astronauten, legt uit of we bang moeten zijn voor een echte ruimteoorlog.

"We zijn tegenwoordig steeds afhankelijker van technologie. Ook onze communicatie verloopt vooral via satellieten, die zich in de ruimte bevinden", zegt astrofysicus Nancy Vermeulen. "Zeker met de opkomst van 5G wordt het steeds gevoeliger. Het is belangrijk om de communicatie- en navigatieapparatuur in de ruimte te verdedigen."

Zo heeft India onlangs een test gedaan om een satelliet in de ruimte op te blazen. Ook andere grootmachten deden dit al in het verleden, om te tonen dat ze in staat zijn om apparatuur in de ruimte volledig te vernietigen. "Wie de overmacht heeft in de ruimte, heeft ook de overmacht op aarde", aldus Vermeulen. "Wanneer het oorlog wordt, is het eerste wat je wil doen namelijk de communicatie- en navigatieapparatuur van je vijand uitschakelen."

Zit er ook echt een ruimteoorlog aan te komen?

Tijdens de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd er voor de eerste keer naar de maan gereisd. De Maanrace die toen uitgevochten werd door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie was een puur geopolitiek schaakspel. Nu spelen echter ook economische belangen mee.

Bijvoorbeeld het exploiteren van grondstoffen op de maan of op asteroïden, die we kunnen gebruiken in computers of gsm's. Ook de commerciële ruimtevaart zal in de toekomst steeds belangrijker worden, zegt Vermeulen.

"Je kan het vergelijken met de visserij. Buiten de territoriale wateren is de zee van niemand. Ook de ruimte is van niemand, maar degene die daar de commerciële belangen uitbaat, heeft meteen een voordeel. En dat moet ook verdedigd worden", legt Vermeulen uit.

We staan dichter bij de ruimte dan we allemaal denken

Nancy Vermeulen, astrofysicus

Volgens Vermeulen is het belangrijk dat grootmachten nu wettelijke kaders en afspraken te maken over exploitatie, zodat een handelsoorlog in de ruimte kan vermeden worden. "We zitten nu op een kantelpunt in de geschiedenis, ofwel zullen we de ruimte vreedzaam exploreren, ofwel zullen de problemen die we hebben op aarde ook in de ruimte terugkomen. En dat is wat we nu eigenlijk zien gebeuren."

"We staan dichter bij de ruimte dan we allemaal denken. Elke sector heeft er nu al mee te maken, en dat zal alleen maar toenemen de komende jaren. Net zoals de luchtvaart in de jaren na de Tweede Wereldoorlog traag op gang kwam, hebben we daar nu allemaal mee te maken. Zo zal het ook zijn voor de ruimte in de komende tien jaar."

Beluister hier het volledige gesprek met Nancy Vermeulen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Meest gelezen