Twintiger krijgt 10 jaar cel voor moordpoging op spoedarts

Een twintiger uit Turnhout krijgt 10 jaar cel omdat hij afgelopen zomer een spoedarts van het AZ Turnhout probeerde te vermoorden. De man had eerst zelf de hulpdiensten gebeld, maar viel onmiddellijk een mugarts aan toen die arriveerde. Achteraf verklaarde de man dat hij de arts niet wou doden, maar hem wou dwingen om hem te doden.

Eind augustus kregen de hulpdiensten een oproep van een man die zei dat hij een epilepsieaanval had gekregen. Maar toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, viel diezelfde man meteen de mugarts aan met een groot mes. Het slachtoffer had de grootste moeite om de aanval af te weren. 

Na de aanval verklaarde de man dat hij de spoedarts nooit wou doden. Integendeel: hij wou de arts dwingen om hém te doden. Maar de rechtbank hechtte niet veel geloof aan die verklaring en besloot dat er toch sprake was van voorbedachtheid en de intentie om te doden. De twintiger krijgt nu een celstraf van 10 jaar. 

Na de uitspraak reageerde de spoedarts opgelucht: "Dat zijn zaken die je in een slechte film zou zien. We gaan ter plaatse om de mensen juist te helpen. Het is al geen gemakkelijke job om te doen, maar als we ons nu ook nog zorgen moeten beginnen maken over onze veiligheid, dat zou echt niet mogen." Volgens de advocaat van de arts was de strafmaat niet zo belangrijk, maar ging het meer om de erkenning van de feiten door de rechtbank. 

De Zelfmoordlijn 1813 is 24/7 bereikbaar via e-mail en telefoon. De chat is bereikbaar van 18.30 tot 22.30 uur. 

Meest gelezen