Videospeler inladen...

Vlaamse vissers mogen meer tong uit de Noordzee vangen: wat betekent dit voor de prijs in de winkel?

Dat Vlaamse vissers volgend jaar meer tong in de Noordzee mogen vangen, is goed nieuws voor de sector. Maar of het een groot verschil zal maken in de winkel, valt nog af te wachten. Dat zegt Sylvie Becaus van de Vlaamse Visveiling. Dat er minder kabeljauw mag worden bovengehaald, zou maar weinig impact hebben. 

 In december beslissen de Europese bevoegde ministers telkens hoeveel vis de lidstaten mogen vangen in de verschillende zeegebieden. De Europese Raad voor Landbouw en Visserij heeft de quota voor tong dus opgetrokken, voor rog en pladijs blijven de quota gelijk, maar voor kabeljauw dalen ze fors, met 50 procent. 

De quota worden altijd bepaald in overleg met de wetenschap: waar soorten het goed doen, mag er eventueel meer gevangen worden. Waar bepaalde soorten het slecht doen, mag er minder op gevist worden om de soort de tijd te geven zich te herstellen.

Op dagbasis kan dit impact hebben, op jaarbasis is dit veel moeilijker te zeggen

De prijs in de winkel hangt af van veel factoren

Volgens Sylvie Becaus van de Vlaamse Visveiling is het concrete gevolg van de Europese beslissing dat de vissers wat meer zullen verschuiven naar tong. "Tong is een dure doelsoort, dit zal de rentabiliteit van de Vlaamse visserij zeker ten goede komen."

Maar of dit meteen ook een impact zullen hebben op de prijs in de winkel, is moeilijk te zeggen, duidt Becaus: "Het hangt er sterk vanaf of al die vaartuigen tegelijk op tong zullen gaan vissen, dan wel of ze dat meer zullen spreiden over het jaar. En de vis moet effectief nog gevangen worden natuurlijk. Op dagbasis kan dit dus impact hebben, maar op jaarbasis is dat moeilijker te zeggen, want dat hangt af van veel factoren. We kunnen dat nu zomaar niet zeggen."  

Dit is goed nieuws voor de Vlaamse visserijsector

Kabeljauw is naar het noorden getrokken

De tong, pladijs en rog doen het goed in de wateren waar de Vlaamse vissers hun ding doen, in die zin zijn de hogere quota voor tong geen verrassing. Wat kabeljauw betreft, zal de impact voor hen in principe beperkt blijven: de Vlaamse vissers concentreren zich immers vooral op tong, pladijs en rog en haalden ook de voorbije jaren al veel minder kabeljauw op. "De kabeljauw is wellicht naar noordelijker wateren getrokken (de vis houdt van koelere wateren, mogelijk is er een link met de klimaatverstoring, red.)."

Omdat veel van de kabeljauw in onze viswinkels sowieso is aangevoerd vanuit het buitenland, zou dit amper invloed hebben op de prijs. Ook voor de vissers zelf stelt er zich geen groot probleem: kabeljauw staat niet in de top 10 van de vis met de meeste omzet.

"Denk ook aan pladijs of wijting"

Overigens pleit viskok Jan Audenaert van d'Oude Pastorie in Hijfte (Lochristi) ervoor om niet massaal tong te gaan eten, maar om ook te denken aan alternatieven zoals pladijs en wijting, die bovendien een pak goedkoper zijn. Dat heeft ook het voordeel dat tong dan minder snel overbevist zal raken, zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1, beluister het fragment hieronder (tekst loopt door onder de audio). 

80 miljoen euro

Volgens minister Hilde Crevits (CD&V) is de visserij in Vlaanderen goed voor een aanvoer van meer dan 20.000 ton per jaar, met een waarde van meer dan 80 miljoen euro. Ook de Rederscentrale is tevreden over de visserijquota die de Europese Raad voor Landbouw en Visserij voor 2020 heeft vastgelegd voor de West-Europese zeeën. "De uitkomsten voor de doelsoorten van de Vlaamse visserij zijn heel positief", klinkt het.

Herbekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen