Zeveneken verliest zeven eiken die het dorp naam gaven

De zeven eiken die hun naam gaven aan het dorp Zeveneken bij Lochristi zijn geveld. Ze moeten wijken voor de heraanleg van de N70 die door het dorp loopt. Er kwam veel protest tegen de beslissing. Gemeente Lochristi belooft nieuwe exemplaren.

Zeveneken bij Lochristi is zijn zeven eiken kwijt. Deze ochtend werd, ondanks veel buurtprotest en petities, gestart met het vellen van de bomen. Ze moeten verdwijnen om de heraanleg van de drukke N70 mogelijk te maken. De fiets- en voetpaden worden er aangepakt en ook het rioleringsstelsel wordt vernieuwd.

Onderzoek van een boomdokter had eerder aangetoond dat de oude eiken de werken moeilijk zouden overleven. Daarbij komt ook dat één exemplaar ziek is en sowieso zou moeten verdwijnen. De gemeente maakt van de heraanleg gebruik om alle zeven eiken te vervangen. Het gaat om uitheemse Amerikaanse eiken. Na de heraanleg wil Lochristi samen met de wegbeheerder zeven nieuwe, inheemse eiken planten.

Buurtprotest

De zeven eiken van Zeveneken staan er al vele jaren en zijn voor veel inwoners hét symbool voor het dorp. Er kwam dan ook erg veel protest tegen de beslissing de bomen te vellen. Buurtbewoners hielden petities en verspreidden een vals overlijdensbericht.

Het protest mocht niet baten. De arbeiders die deze ochtend aan de werken begonnen, kregen verwensingen te horen van omstanders en passanten. 

Meest gelezen