Videospeler inladen...

Ziekenhuizen vergelijken? Vanaf nu kan het online tot in de details

55 Vlaamse ziekenhuizen maken voor het eerst alle resultaten openbaar van de peilingen die ze elk jaar houden bij hun patiënten. De resultaten staan op de website "www.zorgkwaliteit.be". Bezoekers kunnen er per ziekenhuis nagaan hoe ze beoordeeld worden door hun patiënten. Ook kunnen ze er verschillende ziekenhuizen met elkaar vergelijken. 

Sinds 2014 peilen Vlaamse ziekenhuizen elk jaar naar de ervaringen van hun patiënten. Dat gebeurt via een gestandaardiseerde vragenlijst die is opgesteld door het Vlaamse Patiëntenplatform in samenwerking met de KU Leuven. De vragen (28 in totaal) gaan over uiteenlopende zaken, zoals algemene tevredenheid over het ziekenhuis, de informatie die de patiënten er krijgen en de manier waarop medewerkers met hen omgaan. 

55 Vlaamse ziekenhuizen hebben alle resultaten van de peilingen die ze gehouden hebben tussen 2016 en 2018 voor het eerst voor iedereen beschikbaar gesteld op een website. Bezoekers kunnen er voor elk ziekenhuis nagaan hoe de tevredenheid van de patiënten in die jaren geëvolueerd is. Ook kunnen ze er verschillende ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Hoe oordeelt de patiënt?

Uit de resultaten die op de website verzameld zijn, blijkt dat patiënten over het algemeen heel tevreden zijn over de manier waarop ze bij hun ontslag uit het ziekenhuis begeleid werden. Ook de vriendelijkheid van het ziekenhuispersoneel wordt sterk gewaardeerd. Minder tevreden zijn patiënten over de informatie die ze vooraf kregen over de kosten van hun ziekenhuisopname.      

Hieronder enkele opvallende resultaten op een rij (uit de peilingen van 2018).

  • 95 procent van de patiënten gaf aan zich klaar te voelen om naar huis te gaan bij ontslag uit het ziekenhuis en informatie te hebben gekregen over de verdere behandeling na het ontslag.
  • 92 procent gaf aan dat hun verwijzende arts hen voldoende informeerde over hoe ze zich moesten voorbereiden op de opname.
  • 86 procent gaf aan dat verpleegkundigen "altijd" vriendelijk en beleefd waren en 87 procent vond dat ook van de artsen.
  • 79 procent voelt zich "altijd" in goede handen bij de medewerkers.
  • 69 procent gaf aan het ziekenhuis "zeker wel" te zullen aanbevelen bij familie of vrienden.
  • 59 procent geeft zijn ziekenhuis een score van 9 of 10 op 10. 
  • 53 procent gaf aan dat ze vooraf informatie kregen over de kosten van hun ziekenhuisopname.
  • 50 procent gaf aan "altijd" informatie te krijgen over de oorzaken van hun aandoening, over de mogelijke behandelingswijzen of over de gevolgen van hun aandoening.
  • 41 procent gaf aan dat de medewerkers zich altijd voorstellen met hun naam en functie.
  • 41 procent werd "altijd" door medewerkers aangespoord om mee te beslissen welk onderzoek ze zouden ondergaan, en welke behandeling of verzorging ze zouden krijgen. 

Ook nuttig voor de ziekenhuizen zelf

De website "www.zorgkwaliteit.be" is er niet alleen voor (toekomstige) patiënten die willen weten in welk ziekenhuis ze goed behandeld worden. Ziekenhuizen kunnen er hun eigen resultaten vergelijken met die van andere, en zo te weten komen wat hun werkpunten zijn. 

De resultaten van de 55 Vlaamse ziekenhuizen zijn terug te vinden op de website www.zorgkwaliteit.be. U kan er 3 ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen