Videospeler inladen...

Bende opgerold die bankkaartcodes stal: 5 mensen aangehouden die meer dan 100 feiten pleegden

Ons land heeft samen met Frankrijk een bende shouldersurfers opgerold. Shouldersurfen is een vorm van diefstal waarbij over de schouder wordt meegekeken wanneer het slachtoffer zijn of haar bankcode invoert. Vervolgens leiden de dieven het slachtoffer af om de bankkaart te stelen. 5 mensen konden in ons land worden opgepakt na verschillende huiszoekingen in Charleroi.

Het gaat om 4 vrouwen en 1 man die een honderdtal feiten in België zouden hebben gepleegd. In totaal zouden zij zo'n 500.000 euro hebben buitgemaakt. Zij zijn op dit moment allemaal aangehouden door de onderzoeksrechter. De dieven konden opgepakt worden na 9 huiszoekingen in de regio Charleroi.

Franse speurders voerden gelijktijdig ook 11 huiszoekingen uit in de regio rond Parijs. "Die huiszoekingen zouden gelinkt zijn aan het Belgische dossier", zegt Wenke Roggen van het Brussels parket. Bij de Franse buren werden er ook verschillende mensen aangehouden: het gaat om 3 vrouwen en 1 man. 

Bejaarde slachtoffers

Volgens het parket sloeg de bende altijd op dezelfde manier toe: "2 à 3 vrouwen werden afgezet door een auto, waarvan de bestuurder in de buurt bleef rondrijden. De vrouwen gingen dan een winkel binnen en hadden het gemunt op bejaarde slachtoffers die iets wilden betalen met hun bankkaart. Eén iemand probeerde het slachtoffer af te leiden en de ander keek dan over de schouder mee naar de code die werd ingegeven." 

Eén iemand probeerde het slachtoffer af te leiden en de ander keek dan over de schouder mee naar de code die werd ingegeven

Wenke Roggen

Maar daar stopte het niet: "Via één of andere list probeerden de dieven soms tot in de woning van het slachtoffer te komen. Op die manier wilden de dieven de bankkaart in handen krijgen. Nadien werden er -op zo'n kort mogelijke tijd- grote bedragen afgehaald met de kaart."  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen