Foto's van de kapotgeschoten auto

Na 30 jaar nog altijd onduidelijk wie journalist Danny Huwé doodschoot in Roemenië: collega's doen het verhaal

24 december 1989. VTM-journalist Danny Huwé rijdt samen met cameraman Paul Van Schoor, klankman Jan De Coninck en monteur Ingrid Bertrand de Roemeense hoofdstad Boekarest binnen. Ze zijn er om het einde van de Roemeense Revolutie te verslaan. Wanneer het viertal in een hinderlaag terechtkomt wordt Danny Huwé doodgeschoten door sluipschutters. Wie er schoot is tot op vandaag onduidelijk. Cameraman Paul Van Schoor en klankman Jan De Coninck reconstrueren in “De ochtend” op Radio 1 de traumatische avond aan de hand van foto’s die ze namen.

Wie schoot er?

Er zijn twee pistes: de Securitate en het leger. In de VTM-nieuwsflash van 25 december over de dood van Danny Huwé, wijst nieuwslezer Dany Verstraeten naar de Securitate, de geheime politie van dictator Nicolae Ceaușescu. Het is misschien wel de meest logische optie. De Securitate werd in het nauw gedreven door het Roemeense leger, dat de macht had gegrepen en zich tegen Ceaușescu had gekeerd. De Ceaușescu-loyalisten verzetten zich hevig in een poging om het communisme aan de macht te houden. 

Danny Huwé

De Roemeense ngo 'Associatiei 21 Decembrie 1989' vertelt een ander verhaal: zij brachten 10 jaar geleden documenten uit die naar het leger zelf wijzen. “Enkele jaren geleden kwam een Roemeense journaliste ons interviewen. Ze had een oud logboek bij uit het legerarchief waaruit bleek dat een bepaalde kolonel het bevel had gegeven om ons te doden”, zegt Paul.

Ook volgens Jan was het niet de Securitate. “We werden van twee kanten beschoten. We lagen tussen het ministerie van landsverdediging en de militaire academie achter ons. Dus alles wijst erop dat het soldaten waren."

“Het is vreemd. Dachten de militairen dat wij geen pers waren, maar zelf Securitate of vijanden?”, aarzelt Paul.

Met een bebloed hemd laadt cameraman Paul Van Schoor samen monteur Ingrid Bertrand de taxi in die hen naar Sofia zal brengen.

30 jaar later

"Drie decennia later is er nog altijd geen duidelijkheid", vertelt Paul, “er kwam ook nooit een proces of onderzoek”. Het lichaam van Danny moesten de drie in hun vlucht achterlaten, het werd enkele dagen later teruggevonden in een mortuarium in Boekarest. Ook de camera lieten ze achter, vertelt Jan.

 “VTM kreeg 10 jaar geleden wel een bericht dat de camera was teruggevonden in een legerkazerne. We zijn die toen gaan halen, maar de cassette was verdwenen”.

Het plein waar Danny Huwé stierf werd omgedoopt tot Piața Danny Huwé, er staat ook een gedenksteen. Hij is de enige Belgische journalist die om het leven kwam tijdens het uitoefenen van zijn werk.

Monteur Ingrid Bertrand was er ook bij die bewuste kerstavond. Zij overleed enkele weken geleden, op 27 november, na een slepende ziekte. 

Klankman Jan De Coninck en monteur Ingrid Bertrand terug in het hotel in Sofia.

Meest gelezen