Ilya Varlamov

Eén dode en vijf gewonden bij schietpartij aan hoofdkwartier Russische geheime dienst in Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou heeft een schietpartij plaatsgevonden, vlak bij het gebouw van de Russische geheime dienst FSB. Eén FSB-agent is daarbij om het leven gekomen, vijf andere mensen zijn gewond. Dat bevestigt de geheime dienst. De aanvaller is uitgeschakeld. 

Deze namiddag begon een man met een kalasjnikov te schieten op mensen in de buurt van het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst FSB, in het centrum van Moskou. Dat gebouw ligt niet ver van het Kremlin en het Rode Plein. 

Russische media spraken over drie doden, maar volgens de Russische geheime dienst is er één agent om het leven gekomen. Vijf andere mensen raakten gewond, onder wie nog twee FSB-medewerkers. 

De schutter zelf is uitgeschakeld. Het is nog niet duidelijk om wie het gaat. De FSB gaat wel uit van een terreuraanslag. 

Op filmpjes op sociale media is te zien hoe gewapende politieagenten lopen in de buurt van het FSB-hoofdkwartier. Er is ook te zien hoe mensenmenigtes het Lubjankaplein, waar het hoofdkwartier zich bevindt, ontvluchten. De wijk rond het plein was een tijdje afgesloten. 

Het lijkt alleszins niet toevallig dat de Russische president Vladimir Poetin vlak bij, in het Kremlin, een speech aan het geven was voor leden van de geheime diensten. Morgen is het in Rusland een feestdag ter ere van alle veiligheidsdiensten. Alles wijst erop dat zij het doelwit waren.

Ilya Varlamov

Meest gelezen