De blikvangers voor januari op Eén en Canvas: Rudi Vranckx maakt voor beide zenders programma over conflictgebieden

Vanaf januari zenden zowel Eén als Canvas een programma uit van VRT NWS-journalist Rudi Vranckx. Voor beide programma's trok Vranckx naar drie conflictgebieden: Irak, Somalië en Afghanistan. Voor het Eén-programma "Tussen oorlog en leven" bezoekt hij die gebieden met enkele bekende Vlamingen. Voor het Canvas-programma "De eeuwige oorlog" zoekt hij uit waarom er geen einde lijkt te komen aan deze conflicten. De programma's zijn twee van de blikvangers van het voorjaar op Eén en Canvas. Daarnaast komen vanaf januari ook heel wat gesmaakte programma's terug met nieuwe afleveringen. 

Het Eén-programma van Rudi Vranckx, "Tussen oorlog en leven", start op 6 januari. Dan trekt hij met Joris Hessels en Dominique Van Malder, bekend van "Radio Gaga", naar Irak. Actrice Katrien De Ruysscher en acteur Geert Van Rampelberg gaan mee naar Somalië. Radio 2-presentatrice Cathérine Vandoorne en ondernemer Wouter Torfs bezoeken Afghanistan. Ze dompelen zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden. Op 9 januari start op Canvas dan de reeks "De eeuwige oorlog" over dezelfde conflictgebieden. Daarin praat Vranckx met experten en kroongetuigen.

“Tien jaar lang al maak ik met mijn ploeg documentaires over wat zich in de wereld afspeelt. Je steekt dan je hoofd én je hart in één programma: je wil dat de kijker zowel voelt als begrijpt. Deze keer splitsen we dat op, waardoor je op Eén nog meer kan beleven, en tegelijk ook meer kan begrijpen op Canvas. Zo vullen beide programma’s elkaar aan", zegt Rudi Vranckx. 

Bekijk hier de trailer van "De eeuwige oorlog":

Vanaf januari keert quiz "Eén jaar gratis" terug op Eén

Eén begint het nieuwe jaar met onder meer het spelprogramma "1 jaar gratis". Dat komt na meer dan 10 jaar terug in een nieuw jasje met presentator Thomas Vanderveken. De quiz start met 16 kandidaten waarvan er elke aflevering één naar huis wordt gestuurd. De winnaar krijgt het nettojaarloon van de meest verdienende deelnemer.

Andere blikvangers in januari zijn het tweede seizoen van de populaire fictieserie "Dertigers" en een tweede seizoen van het kwaliteitsdrama "Over water". Gloednieuw is het programma "100 dagen", over jongeren in de laatste fase van hun middelbareschooltijd.

"Dertigers"
MAARTEN DE BOUW PHOTOGRAPHY GCV

Later in het voorjaar volgen onder andere:

  • "GR5", een nieuwe fictiereeks over vier vrienden die een wandeltocht maken langs het Europese Grote Routepad nummer 5.
  • "Ten oorlog", over de bevrijding van Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog, met Arnout Hauben.
  • "Kinderwens", waarin actrice Leen Dendievel op zoek gaat naar het waarom van een kinderwens.
  • "First dates", een relatieprogramma waarin vrijgezellen uit heel Vlaanderen hun kans wagen in een blind date op restaurant. 

Nieuwe reeksen van "Wereldrecord" en "Nachtwacht" op Canvas

Bij Canvas is er begin januari naast "De eeuwige oorlog" ook "Procureurs". In dat programma blikt Gilles De Coster opnieuw achter de coulissen van Justitie en misdaad in ons land. In "Brain man" onderzoeken Otto-Jan Ham en Bart Van Peer of het mogelijk is om de werking van de hersenen te verbeteren. Joris Hessels van "Radio Gaga" maakte een poëtische humaninterestreeks over zijn nieuwe woonplaats, "Gentbrugge". En er komen ook nieuwe afleveringen van "Wereldrecord" met Maarten Vangramberen en "Nachtwacht" met Jan Leyers. 

"Brein man": Otto-Jan Ham en lama Zeupa onder de hersenscanner.

Later in het voorjaar volgen onder andere:

"Geheimen van het Lam Gods", een documentaire over de restauratie van het monumentale meesterwerk van Jan Van Eyck.

"Meer vrouw op straat", waarin Sofie Lemaire bijzondere vrouwen portretteert uit onze recente en minder recente geschiedenis.

"Terug naar Tsjernobyl", een documentaire over de kernramp in Tsjernobyl in 1986 door VRT NWS-journalist Jan Balliauw.

"Kinderen van de Holocaust", waarin nakomelingen van Holocaust-slachtoffers hun verhaal doen. 

Meest gelezen