Rechtbank neemt Belgische nationaliteit af van drie IS-vrouwen en veroordeelt hen tot 5 jaar cel

Drie IS-vrouwen zijn bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel en een geldboete voor hun deelname aan een terreurgroep. De drie trokken zes jaar geleden naar Syrië, in navolging van hun echtgenoten die er gingen strijden aan het front. De rechtbank nam ook de Belgische nationaliteit af van de drie vrouwen en beval hun onmiddellijke aanhouding.

Het gaat om Hafsa Machbouâa (27), een Antwerpse die in 2013 naar Syrië was vertrokken, Ilhame Hajji (30) die in het voorjaar van 2013 naar Syrië was vertrokken, en de 26-jarige Nora Marzkioui, de weduwe van Sharia4Belgium-kopstuk Nabil Kasmi. 

De rechtbank veroordeelde hen tot een celstraf van 5 jaar. Daarnaast krijgen ze een geldboete van 8.000 euro en werd ook de Belgische nationaliteit afgenomen. De vrouwen waren niet aanwezig op het proces en het is ook niet duidelijk waar ze zich op dit moment bevinden. 

Ilhame Hajji

Ilhame Hajji is de vrouw van Antwerpenaar Brahim El Mimouni. Beiden hadden banden met een andere terreurgroep die wel een belletje doet rinkelen: Sharia4Belgium. De man werd in ons land daarvoor nog veroordeeld tot 10 jaar cel. Hij was bij Sharia4Belgium verantwoordelijk voor de website, zijn vrouw was er aangesloten bij de vrouwenwerking. Samen besloten ze om af te reizen naar Syrië, waar ze zich aansloten bij IS. El Mimouni zou zich daar ingezet hebben als computerexpert voor de propagandamachine van IS. 

Hafsa Machbouâa

Ook Hafsa Machbouâa had banden met Sharia4Belgium. Zij is namelijk de weduwe van Sharia4Belgium-lid Ahmed Dihaj. Hij gold als erg radicaal en werd de ideoloog van Sharia4Belgium genoemd. Dihaj werkte in Antwerpen als boekhouder, maar stopte omdat het beroep in tegenspraak zou zijn met het geloof. Ook zijn vrouw werkte als boekhoudster -bij een groot Brussels advocatenkantoor- maar gaf die baan op. Het koppel werd voor hun vertrek naar Syrië meermaals gearresteerd omdat zij een boerka droeg. 

In Syrïe kregen ze een zoontje, maar Dihaj sneuvelde aan het front. Machbouâa hertrouwde daarna met Youssef Khaldi, een andere uitgeweken Sharia4Belgium-militant. 

Nora Marzkioui

De derde IS-vrouw was ook al getrouwd met een Sharia4Belgium-kopstuk. Haar man, Nabil Kasmi, stond bekend als één van de belangrijkste ideologen, maar opereerde vooral op de achtergrond. Op het grote Sharia4Belgium-proces kreeg hij nog 15 jaar cel. Maar in maart dit jaar doken er berichten op dat hij zou gesneuveld zijn in Syrië, waar hij al sinds 2012 zou zijn. Zijn overlijden werd echter nooit officieel bevestigd. 

Nora Marzkioui zou dan weer in september 2013 naar Syrië vertrokken zijn, al gaf haar vader haar verdwijning pas aan in december van dat jaar. Net als haar man zou ze tot op het allerlaatste moment in het IS-bolwerk Baghouz verbleven hebben en geweigerd hebben de organisatie in de steek te laten, maar in maart 2019 kregen de Belgische veiligheidsdiensten informatie dat ze zich in het Koerdische kamp Al-Hol bevond. Daar is ze uiteindelijk ontsnapt. Het is niet duidelijk waar ze nu precies is. 

Meest gelezen