Agenten van de Italiaanse politiedienst carabinieri op een archieffoto (AP).

Italiaanse politie pakt meer dan 300 mensen op bij grote anti-maffia-operatie

De politie van de Zuid-Italiaanse regio Calabrië heeft 334 mensen opgepakt bij een grote anti-maffia-operatie. Het gaat om burgers die banden hebben met de 'Ndrangheta, de grootste maffia-organisatie van Italië. Bij de gearresteerden zijn verschillende advocaten, overheidsfunctionarisssen en politici. Een van hen is een voormalig parlementslid dat deel uitmaakte van Forza Italia, de partij van gewezen premier Silvio Berlusconi. 

De arrestaties vonden 's ochtends vroeg plaats in en rond de stad Vibo Valentia in Calabrië, in de teen van de Italiaanse laars, maar ook daarbuiten. De politie pakte 334 mensen op die banden hebben met de 'Ndrangheta, de maffia-organisatie van Calabrië die vertakkingen heeft tot ver in het buitenland. Met deze grootschalige actie slaagde de politie erin de maffiaclans te ontmantelen die opereren vanuit Vibo Valentia.

Bij de gearresteerden zijn verschillende advocaten, handelaars, ondernemers, overheidsfunctionarissen en politici. Ze worden verdacht van banden met een maffia-organisatie, afpersing, woeker, witwassen van geld of moord. De politie nam ook goederen in beslag ter waarde van 15 miljoen euro.

Een van de gearresteerde politici is een advocaat en gewezen parlementslid voor Forza Italia, de partij van gewezen premier Silvio Berlusconi. Ook een burgemeester en een voormalige politiecommissaris zijn opgepakt. 

Volgens aanklager Nicola Gratteri is dit de grootste anti-maffia-operatie sinds de grote processen die in de jaren 80 op gang werden gebracht door de Siciliaanse onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. De rechters wisten meer dan 360 maffiosi veroordeeld te krijgen, maar bekochten hun werk met hun leven.  

Grootste Italiaanse maffia-organisatie

De Calabrese 'Ndrangheta is minder bekend of berucht dan de Siciliaanse Cosa Nostra, maar is de laatste decennia veel machtiger en gevaarlijker geworden dan de Siciliaanse maffia-organisatie. De 'Ndrangheta heeft vertakkingen tot ver in het buitenland, ook in ons land.  

De laatste jaren zitten politie en justitie de 'Ndrangheta wel nadrukkelijker op de hielen. De operatie van vandaag in Vibo Valentia is de uitkomst van een onderzoek dat al jaren aan de gang was. De 'Ndrangheta-clans van Vibo Valentia hebben vertakkingen in zowat alle Italiaanse regio's, maar ook in Duitsland, Zwitserland en Bulgarije zijn clanleden opgepakt die deel uitmaakten van deze maffia-familie.

Meest gelezen