Jules Deelder bij zijn favoriete voetbalclub Sparta.

Schrijver, dichter en "nachtburgemeester" Jules Deelder is overleden

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is overleden. Hij was nog maar pas 75 geworden en overleed na een zeer kort ziekbed. Dat heeft zijn uitgever De Bezige Bij in naam van de familie laten weten.

Schrijver, dichter, muzikant en performer Jules Deelder was een opvallende verschijning. "Direct, no-nonsense en in rap Rotterdams zat hij nooit om woorden verlegen", schrijft de Nederlandse omroep NOS.

Deelder stond ook bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Het was een eretitel die hij van de gemeente kreeg omdat hij zich inzette om het avond- en nachtleven in de stad een nieuwe impuls te geven.

Naar aanleiding van het overlijden heeft de familie van Jules Deelder een van zijn gedichten gedeeld:

Zijn gaan is
een komen
Zijn komen
een gaan
Hij houdt niet
van zitten
Hij blijft
liever staan
Zichzelf
en de wereld
een raadsel

(Uit: De Zwarte Jager - J.A. Deelder, 1973)

Vorige week nog op de foto

Uitgever De Bezige Bij reageert bedroefd en geschokt op het overlijden. "We zijn geschokt door dit plotselinge bericht. Vorige week stond hij nog zo sterk op de groepsfoto voor ons 75-jarig jubileum. We zijn dankbaar dat hij zo lang bij ons schrijver en dichter is geweest", zegt een woordvoerder van De Bezige Bij.

De uitgever gaf sinds 1969 werk uit van Deelder. "Dat is een ongelooflijk lange tijd. We hadden graag nog een jubileum met hem willen vieren. Maar helaas zit dat er niet meer in."

Lees voort onder de foto

Op de groepsfoto voor de 75ste verjaardag van uitgeverij De Bezige Bij staat Jules Deelder links onderaan op het trapje.
Hasselblad H6D

Kasteel

Jules Deelder was een vurige supporter van voetbalclub Sparta. Hij miste geen enkele thuiswedstrijd. Zaterdagavond zal Sparta de thuiswedstrijd tegen AZ spelen met rouwbanden om Deelder te eren. Op de oude Kasteeltribune siert prominent een spreuk van Deelder: "Dat De Hemelpoort Verdacht Veel Weg Heeft Van Het Kasteel".

Begin dit jaar was Jules Deelder nog te gast in "Winteruur" op Canvas. Bekijk hier de aflevering.

Meest gelezen