Nieuwe acties mogelijk bij bierbrouwer AB InBev na Nieuwjaar

Bij brouwer AB Inbev is het overleg tussen de vakbonden en directie afgesprongen. Er is al een tijdje een sociaal conflict aan de gang. Twee weken geleden nog blokkeerden de vakbonden de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden. Morgen wordt een nieuwe stakingsaanzegging ingediend.

Nadat het personeel bij AB InBev het werk al eens 24 uur neerlegde eind vorige maand, volgde twee weken geleden een blokkade van de toegangspoorten in de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden. Het sociaal conflict bij AB InBev is al een tijdje aan de gang.

Over een deel van het conflict, met name over de syndicale eis voor een verbetering van de werkzekerheids- en inkomensgarantie bij ontslagen om economische redenen, werd twee weken geleden wel al een principeakkoord bereikt tussen bonden en directie.

Over andere dossiers was dat niet het geval, aldus Kris Vanautgaerden van de christelijke vakbond ACV. "Het water tussen ons en de directie is nog altijd veel te diep. De directie wenst te weinig aan onze verwachtingen tegemoet te komen."

Onder meer over een loonsverhoging en werkbaar werk bij AB InBev, en de problemen met de loonadministratie was er nog overleg. Dat overleg ging vandaag de laatste dag in, maar het is dus niet tot een akkoord gekomen. "We stellen vast dat de directie bijna bewust voor de escalatie kiest en te weinig bereid is om tot een duurzame oplossing te komen", zegt Vanautgaerden.

De vakbonden zullen daarom morgen een stakingsaanzegging indienen. "Dat betekent dat er na Nieuwjaar nieuwe acties kunnen komen, maar we blijven wel bereid om rond de tafel te gaan zitten," zegt het ACV.

Meest gelezen