2013 AFP IMAGES

Onze proffen werken veel tijdens vakantie, met dank aan hoge publicatiedruk en besparingen

Belgische wetenschappers blijken het vaakst door te werken tijdens de vakantie, de weekends en de feestdagen. Japanse en Amerikaanse wetenschappers volgen op de 2e en 3e plaats. Dat blijkt uit een studie van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift "The British Medical Journal". Rector Luc De Schepper van de Universiteit Hasselt weet ook hoe dat komt.

"Onze professoren hebben een heel zwaar en stressvol beroep", bevestigt De Schepper in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We stellen vast dat ze meer en meer niet gedaan krijgen tijdens de werkuren, en dan hun vakantie gaan inkorten of werk meenemen op vakantie."

De financiering van de universiteit wordt ongeveer voor de helft bepaald door hoeveel onderzoeksoutput er is

Luc De Schepper (rector Universiteit Hasselt)

De rector van de Hasseltse universiteit ziet de werkdruk alsmaar toenemen en heeft er ook een verklaring voor. "Ten eerste is ons systeem heel erg competitief. De financiering van de universiteit wordt ongeveer voor de helft bepaald door hoeveel onderzoeksoutput er is - hoeveel publicaties of citaties proffen realiseren - en voor de helft door de onderwijsprestaties." Dat betekent dat er bijvoorbeeld meer geld naar de KULeuven zal vloeien dan naar de Universiteit Gent als Leuven méér wetenschappelijke output heeft. 

"Dat systeem wordt ook doorgevoerd binnen de universiteit zodat ook dáár druk ontstaat bij bepaalde vakgroepen om beter te presteren dan vakgroepen van een andere faculteit", legt De Schepper nog uit. "Het is een gesloten systeem. Er is maar één manier waarop een klik kan worden gemaakt naar hogere financiering, en dat is als er meer studenten naar de universiteit komen."

Wij staan natuurlijk machteloos als de overheid onze enveloppe niet laat toenemen als het aantal studenten toeneemt

Luc De Schepper (rector Universiteit Hasselt)

Zo komen we bij de tweede oorzaak. "Helaas heeft men de voorbije legislatuur besparingen doorgevoerd, dat wil zeggen dat het bedrag niet is uitgekeerd dat universiteiten méér zouden moeten krijgen omdat er meer studenten zijn." Ook in de komende legislatuur zal dat volgens De Schepper tot twee keer toe niet gebeuren. "Daardoor gaat de druk op de proffen nog toenemen want er zijn meer studenten aan wie ze moeten  lesgeven." Gevolg: wetenschappelijk onderzoek wordt nog eens extra doorgeschoven naar het weekend of de vakantie.

Volgens de rector is de verhoogde werkdruk tastbaar. "Wij proberen die 50-procentfinanciering voor onderzoek niet volledig intern door te rekenen naar de vakgroepen. Maar wij staan natuurlijk machteloos als de overheid onze enveloppe niet laat toenemen als het aantal studenten toeneemt."

Luister hieronder naar het gesprek met Luc De Schepper in "De wereld vandaag":

Meest gelezen