Videospeler inladen...

Queen's Speech is een blauwdruk van de Conservatieve verkiezingsoverwinning

De Britse koningin Elizabeth heeft in het Britse Hogerhuis de beleidsplannen ontvouwd van de regering-Johnson. Ze had dat twee maanden geleden al gedaan, maar de vervroegde verkiezingen hebben de Conservatieven nog veel meer armslag gegeven. De troonrede had dan ook veel weg van een overwinningstoespraak van Boris Johnson. 

Het verschil met de vorige Queen's speech of troonrede in oktober is enorm. Toen was het parlement een ruziënd gezelschap met voor- en tegenstanders van de brexit op 31 oktober. Het was door de regering buitenspel gezet, maar mocht na een rechterlijke beslissing opnieuw beginnen te werken. Premier Johnson beet toen zijn tanden stuk op de parlementaire manoeuvres en kon daardoor de uitstap uit de Europese Unie niet waarmaken. Ook zijn andere beleidsplannen liepen vertraging op. 

Maar vandaag is hij de winnaar. Boris Johnson heeft na de vervroegde verkiezingen van 12 december de grootste meerderheid in het parlement sinds premier Thatcher in 1987. De 93-jarige, snipverkouden koningin Elizabeth heeft de meeste plannen opnieuw voorgelezen. Ze deed dat met minder ceremoniële franjes dan in oktober. Ze was met de auto gekomen en droeg een lichtblauw mantelpak met hoed, in plaats van haar koninklijke gewaden en haar kroon. Aan haar zijde liep haar oudste zoon Charles, de prins van Wales. Ook nieuw was de Speaker of the House, Lindsay Hoyle, die de vorige Speaker, John Bercow is opgevolgd. 

De Conservatieve regering kon haar plannen met meer overtuiging aan de kiezers voorstellen en wil haar prioriteiten zo snel mogelijk door het parlement jagen. Premier Johnson heeft ook een groot deel van het kiespubliek van traditionele Labourkiesdistricten binnengehaald. Dat betekent dat hij een aantal andere accenten legt om ook die kiezers voor langere tijd aan zich te binden.  

GBD

Het is al een drieletterwoord geworden: "GBD" of "get brexit done". De campagneslogan van de Conservatieven moet nu met concreet beleid worden ingevuld. De koningin opende haar speech met die eerste prioriteit van de Britse regering en prikte meteen de nieuwe datum: 31 januari. Dan moet de wetgeving rond zijn om het vertrek van de Britten uit de Europese Unie mogelijk te maken. 

De Britse regering wil morgen al de "Withdrawal Agreement Bill" of de Uitstapwet door het parlement laten goedkeuren in een eerste lezing. Ook de volgende stappen zullen zonder problemen verlopen. Premier Johnson wil in de wetgeving ook een amendement laten goedkeuren dat verder uitstel dan 31 december 2020 uitsluit. Dat betekent dat het toch nog tot een no-dealbrexit kan komen als er tegen die datum geen handelsakkoord is gesloten met de Europese Unie. Een vrijhandelsakkoord moet er nu snel komen, zei de Britse vorstin:

Mijn ministers zullen streven naar een toekomstige relatie met de Europese Unie, gebaseerd op een vrijhandelsakkoord dat het hele Verenigd Koninkrijk ten goede zal komen. 

Koningin Elizabeth II

Andere prioriteiten

In de troonrede heeft de Britse koningin gezegd dat er veel meer geld komt voor de nationale gezondheidsdienst NHS (National Health Service). De Conservatieve regering wil 40 miljard euro extra in de NHS pompen. Tijdens zijn campagne zwaaide Johnson al met nog meer beloftes: 50.000 extra verplegers, 40 nieuwe ziekenhuizen, ...  Waarnemers zeggen dat die beloftes al eerder zijn gedaan, maar dat de noden in de hulpverlening de voorbije jaren alleen maar zijn gestegen en de investeringen gedaald. Dat wordt dus een grote uitdaging.  

De Britse regering belooft ook grote infrastructuurwerken, zoals de hogesnelheidslijn naar het noorden en een aantal wegenwerken. Een derde prioriteit is veiligheid en justitie. Na de aanslag op London Bridge op 29 november, zei premier Johnson dat hij zou voorkomen dat gewelddadige misdadigers vervroegd kunnen vrijkomen. Ook dat is in de troonrede herhaald. Ten slotte wil de Britse regering vanaf de uitstap uit de Europese Unie het Australische immigratiemodel toepassen. Daarin is plaats voor getalenteerde werknemers, maar zal het asielbeleid worden verstrengd. (lees voort onder foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Pad in de korf

De regering Johnson heeft niet veel te vrezen van de oppositie van Labour en de Liberaaldemocraten. Die hebben flink verloren bij de verkiezingen. 

De grimmige blik in de ogen van Labourleider Jeremy Corbyn op weg naar de troonrede in het Hogerhuis, sprak boekdelen. De leider van de Liberaaldemocraten, Jo Swinson, heeft haar zetel verloren en is na de nederlaag opgestapt als partijleider. 

Maar de Schotse nationalistische SNP heeft in Schotland bijna alle zetels in handen. De Schotse minister-president Nicola Sturgeon vindt dat ze daardoor het mandaat heeft om een nieuw referendum over onafhankelijkheid uit te schrijven. 

De SNP heeft vanmorgen trouwens als een soort pad in de korf een eigen, alternatieve Queen's speech gepubliceerd waarin het onafhankelijkheidsreferendum met stip op 1 staat, naast een reeks van sociale beloftes.  

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen