Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Rellen in overbevolkt kamp op Griekse eiland Samos

Op het Griekse eiland Samos zijn rellen uitgebroken in een opvangkamp voor migranten en vluchtelingen. Zo'n 200 migranten kwamen in opstand tegen de moeilijke leefomstandigheden in het overbevolkte kamp.  

Op Samos en andere Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zitten duizenden migranten vaak al jarenlang vast. In het kamp in Vathi op Samos kwamen zo'n 200 migranten in opstand tegen het lange wachten op de afhandeling van hun asielprocedure en tegen de erbarmelijke omstandigheden in en rond het kamp.

Het kamp op Samos is bedoeld voor ongeveer 650 mensen, maar er verblijven er bijna 7.500. Elf keer zoveel dus. Door de overbezetting leeft zowat de helft van de migranten in de velden rond het kamp.  

De opstandige migranten vernielden toiletten die even buiten het kamp waren neergezet, en gooiden met stenen en andere projectielen naar de politie. Die zette traangas en flitsgranaten in. Veel andere migranten vluchtten een heuvel op om aan de onlusten te ontkomen. In de buurt werden ook twee kindercrèches en een lagere school uit voorzorg ontruimd.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Stijgend aantal aankomsten

De overbevolking in de opvangkampen op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee is al jaren een groot probleem. Vele duizenden vluchtelingen en migranten zitten er vast, wachtend op de afhandeling van hun asielprocedure. Vooral op Samos, Lesbos en Chios is de toestand dramatisch.

Vorige maand maakte de Griekse regering bekend dat de drie grootste kampen zullen worden gesloten en vervangen door gesloten centra. De voorbije maanden zijn ook al duizenden mensen -vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, zieken of gezinnen met jonge kinderen- overgebracht naar kampen op het vasteland.

Maar dat heeft nog maar weinig zoden aan de dijk gebracht, want de laatste tijd is het aantal vluchtelingen en migranten dat via de Egeïsche Zee Griekenland bereikt, fors toegenomen. Dat is opvallend, want dat aantal was de voorbije jaren juist eerder beperkt gebleven, na het akkoord dat de Europese Unie in 2016 sloot met Turkije. In de EU-Turkije-deal beloofde de Turkse overheid meer inspanningen te doen om de migratiestroom af te blokken, in ruil voor Europese hulp. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen