Videospeler inladen...

Schotse premier Sturgeon vraagt Londen toestemming voor referendum over onafhankelijkheid

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft nogmaals herhaald dat er een referendum moet komen over de onafhankelijkheid van Schotland. Ze vraagt de Britse regering de toestemming om volgend jaar zo'n referendum te organiseren. Weigert die dat, dan zegt Sturgeon "alle opties in overweging te zullen nemen om zelfbeschikking voor de Schotten te bereiken."

Nicola Sturgeon zei het meteen na de Britse parlementsverkiezingen, en blijft het herhalen: de Britse premier Boris Johnson kan de Schotten niet tegen hun zin uit de Europese Unie halen. Bij het brexitreferendum van 2016 stemde een meerderheid van de Schotten tegen de brexit, en bij de laatste parlementsverkiezingen stemden de Schotten massaal voor de nationalistische SNP van Nicola Sturgeon. 

Haar partij heeft van de kiezer dus een overtuigend mandaat gekregen om een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland te organiseren, vindt Sturgeon. In 2014 was er al eens zo'n referendum, maar toen stemde 55 procent van de Schotten tégen. Maar dat referendum dateert dus van vóór het brexitreferendum. 

Het is een fundamenteel democratisch principe dat beslissingen over de grondwettelijke toekomst van Schotland toebehoort aan de mensen die daar leven", zegt Sturgeon. "De Schotse regering heeft een duidelijk democratisch mandaat om de mensen in een onafhankelijkheidsreferendum de keuze te bieden over die toekomst. De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft een democratische plicht om dat te erkennen."

De vraag naar een onafhankelijkheidsreferendum wordt afgeketst door de Britse premier Boris Johnson. "Er wordt mij vaak gevraagd wat ik zal doen als Boris Johnson weigert", zegt Sturgeon. "Dan zal ik alle redelijke opties in overweging nemen om te garanderen dat Schotland het recht op zelfbeschikking krijgt."

Sturgeon heeft alle argumenten voor een onafhankelijkheidsreferendum op een rij gezet in een document dat ze bezorgt aan de Britse regering. Dat document is zowat een Schotse alternatieve Queen's speech. Net vandaag heeft immers de Britse koningin Elizabeth in het Britse Hogerhuis de beleidsplannen ontvouwd van de regering-Johnson. 

Ivan Ollevier licht de Schotse vraag naar een onafhankelijkheidsreferendum toe:

Videospeler inladen...

Meest gelezen