Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Europees Hof van Justitie maakt weg vrij voor vrijlating Catalaanse separatist, uitspraak ook in voordeel Puigdemont

Oriol Junqueras, een van de veroordeelde Catalaanse separatistische leiders, beschikt over onschendbaarheid als Europees Parlementslid. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld. ERC, de Catalaanse partij van Junqueras, vraagt zijn onmiddellijke vrijlating. De uitspraak heeft ook gevolgen voor het lot van de in België wonende ex-minister-president Carles Puigdemont.

Oriol Junqueras, tot eind 2017 viceminister-president van de Catalaanse regering, werd op 14 oktober samen met 8 andere Catalaanse leiders veroordeeld wegens opruiing voor zijn rol in de organisatie van een onafhankelijkheidsreferendum eind 2017. Junqueras was de hoofdbeklaagde in dat proces en kreeg een gevangenisstraf van 13 jaar.

Maar Junqueras nam in mei vanuit de gevangenis, hij zat toen nog in voorarrest, deel aan de Europese verkiezingen en werd verkozen als Europees Parlementslid. Junqueras kon de openingszitting van het Europees Parlement, op 2 juli, echter niet bijwonen omdat hij van het Spaanse gerecht de gevangenis niet mocht verlaten.

Het Europese Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat Junqueras dat wél had moeten kunnen doen. Volgens het Hof beschikt een politicus namelijk over onschendbaarheid als Europees Parlementslid zodra de resultaten van de verkiezingen bekendgemaakt zijn, wat betekent dat hij of zij vrij moet kunnen rondreizen.

Spaanse rechtbank beslist over vrijlating

Concreet betekent de uitspraak dat Junqueras niet mag worden vastgehouden omdat hij in dat geval de zittingen in het Europees Parlement niet kan bijwonen.

Of Junqueras effectief wordt vrijgelaten, hangt nu af van het Spaanse gerecht. Dat kan zich nog altijd verzetten. Maar, zo voegt het Europees Hof eraan toe, als de nationale rechtbank die over de vrijlating moet beslissen, vindt dat de persoon in kwestie in de cel moet blijven, dan moet die rechtbank zo snel mogelijk een verzoek indienen bij het Europees Parlement om de onschendbaarheid op te heffen.

ERC, de Catalaanse links-nationalistische partij van Junqueras, vraagt alvast de onmiddellijke vrijlating van Junqueras. Volgens ERC moet het proces waarbij Junqueras veroordeeld werd, nu nietig verklaard worden.

Ook gevolgen voor Puigdemont

De uitspraak van het Hof heeft ook gevolgen voor Carles Puigdemont, de voormalige Catalaanse minister-president die nu al enkele jaren in ons land woont. Puigdemont sloeg eind 2017 op de vlucht en werd dan ook niet vervolgd en veroordeeld tijdens het proces tegen de andere Catalaanse leiders.

Ook hij nam deel aan de Europese verkiezingen en werd verkozen. En beschikt volgens de uitspraak van het Hof dus ook over onschendbaarheid. Momenteel loopt er een Spaans aanhoudingsbevel tegen Puigdemont, maar volgens zijn advocaat Simon Bekaert betekent de uitspraak van het Hof dat Spanje nu niet langer zijn overlevering kan vragen.

"Als men immuniteit heeft, kan men niet overgeleverd worden. Puigdemont heeft nu ook het recht om zijn zetel op te nemen in het Europees Parlement, wat ons tot nu toe verhinderd werd." De advocaten van Puigdemont zullen dan ook onmiddellijk stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Puigdemont zijn zetel kan opnemen.

Puigdemont heeft op Twitter gereageerd op de uitspraak van het Hof. "Democratie heeft het gehaald van de autoritaire krachten", schrijft hij. "Ik zie jullie snel in het Europees Parlement."

Carles Puigdemont woont al enkele jaren in ons land.

Geert Bourgeois (N-VA): "Puigdemont en zijn vrienden zijn welkom vanaf vandaag"

Ook Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) vindt dat Puigdemont nu meteen toegang moet krijgen tot het Europees Parlement. "Hij is onschendbaar en heeft het recht om vrij te reizen naar de vergaderingen van het Europees Parlement. Wat mij betreft zijn hij en zijn vrienden welkom vanaf vandaag."

Wat Junqueras betreft, gaat het om een complexere zaak, zegt Bourgeois. "Dat wordt een complexe, juridische zaak waar ik me nu niet over zal uitspreken. Maar het Hof heeft uitdrukkelijk gezegd dat wie in voorarrest zit, toch moet toegelaten worden om naar het Europees Parlement te komen." Met andere woorden, Spanje heeft onterecht Junqueras vastgehouden.

De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli, heeft Spanje intussen opgeroepen om zich naar de uitspraak van het Hof te schikken.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen