Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Britse Lagerhuis stemt straks over brexitakkoord, en deze keer is een goedkeuring vrijwel zeker

Na een aantal pogingen keurt het Britse Lagerhuis vandaag wellicht de wet goed die de uitstap uit de Europese Unie op 31 januari 2020 mogelijk maakt. De Conservatieve regeringspartij heeft nu een absolute meerderheid en premier Boris Johnson zal dus zonder moeite tegen vanavond de "Withdrawal Agreement Bill" op zak kunnen steken. Alleen de nieuwe Speaker Lindsay Hoyle moet de stemmingsagenda nog goedkeuren. 

Het Britse parlement draait opnieuw op volle toeren. Na zijn grote overwinning wil premier Johnson zijn belofte waarmaken om de brexit uit te voeren. Gisteren liet hij door de koningin in haar troonrede als allereerste zin zeggen dat dat de eerste prioriteit is van de regering: "Mijn ministers zullen de wetgeving verschaffen om de uitstap mogelijk te maken op 31 januari en alle kansen te benutten die de uitstap biedt voor de Britse bevolking."  

Vandaag volgt dus die eerste wetgevende stap. De regering wil het brexitakkoord dat de premier heeft onderhandeld met de Europese Unie voorleggen aan het Lagerhuis in het parlement. Dan wordt het omgezet in de Britse wetgeving en is alles klaar voor de uitstap. Dat akkoord, de Withdrawal Agreement, was al beklonken door voormalig premier Theresa May, maar die slaagde er niet in om het akkoord door het parlement te krijgen en trad uiteindelijk af.

Premier Johnson heeft intussen het akkoord aangepast in samenspraak met de Europese Unie, maar ook hij slaagde er tot nog toe niet in om een meerderheid te vinden in het Britse parlement. De deadline van 31 oktober liep af en er volgden nieuwe verkiezingen. Nu staat de wind goed: Johnson heeft een comfortabele meerderheid om de wet zonder nagelbijten te laten goedkeuren voor de nieuwe deadline van 31 januari 2020. Dat is een primeur in vergelijking met de voorbije drie jaar in de brexitsaga. 

Nog enkele stappen (en dan gebeurt er nog niets)

Het is aan de nieuwe Speaker van het Lagerhuis, Lindsay Hoyle, om te beslissen of de stemming vandaag al mag plaatsvinden. Hoyle kan de stemming ook uitstellen tot na de kerstvakantie. Daarna moet het document ook nog naar het Hogerhuis, waar al evenmin problemen worden verwacht. 

 In theorie betekent dat dus dat het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 februari 2020 geen Europese lidstaat meer zal zijn. Dat is een politiek historische dag, maar praktisch gezien verandert er nog niet veel. Dan begint namelijk een overgangsperiode tot 31 december 2020 ten laatste, waarin het VK geen beslissingsrecht meer heeft, maar wel nog zijn Europese bijdragen moet blijven storten en de Europese regels moet naleven. 

Johnson wil geen uitstel

Premier Johnson wil koste wat het kost in de daaropvolgende maanden een nieuw vrijhandelsakkoord sluiten met de Europese Unie en met "andere landen". Hij liet eerder deze week een amendement toevoegen aan het uitstapakkoord, dat verder uitstel na 31 december volgend jaar onmogelijk maakt. Het parlement zal veel minder dan de voorbije maanden de kans krijgen om nog stokken in de wielen te steken. 

Woensdag waarschuwde Europese commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat de tijd om een nieuw handelsakkoord rond te krijgen heel kort is en dat de afgrond wenkt, meer voor het Verenigd Koninkrijk dan voor de Europese landen. Maar dat laat premier Johnson koud. Hij zegt dat met hem de tijd van gekibbel en getreuzel voorbij is en dat er echte verandering aankomt "niet voor vijf jaar maar voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk".

Meest gelezen