Foto ter illustratie
© BSIP / Reporters

Vlaamse regering gaat nog steeds 92.000 euro besparen op begeleiding bij kindermishandeling 

De Vlaamse regering is nog steeds van plan om 92.000 euro te besparen op vertrouwenscentra die gezinnen begeleiden bij kindermishandeling. Dat blijkt uit een tussenkomst van Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche (SP.A), tijdens het begrotingsdebat vandaag. Eerder zou de regering ook besparen op zelfmoordpreventie, maar die besparingen wil minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) terugdraaien. 

De besparingen op het vlak van Welzijn zorgen al de hele week voor onduidelijkheid. Eerst raakte bekend dat er zou worden bespaard op de Zelfmoordlijn en het expertisecentrum voor zelfmoordpreventie. Maar gisteren kondigde de minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) al aan dat die besparingen op zelfmoordpreventie worden teruggedraaid.

Ook het expertisecentrum Alcohol en Drugs hoeft niet langer te besparen. Het Vlaams instituut Gezond Leven moet dan weer 100.000 euro minder inleveren, maar krijgt nog steeds besparingen opgelegd. "Bij de CAW's, (de centra voor algemeen welzijn moesten 5 miljoen besparen, red.) zullen we milderende maatregelen nemen om de overgang naar 2020 aan te passen", zegt Beke vandaag. 

Kindermishandeling

Maar tijdens het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement bleek dat er nog steeds 92.000 euro wordt bespaard op vertrouwenscentra die gezinnen begeleiden bij kindermishandeling. "Kinderen kunnen daar terecht als ze een oplossing zoeken voor een probleem, ouders als ze beseffen dat ze over de schreef gingen, of hulpverleners en medewerkers in scholen wanneer ze zich zorgen maken over een kind", zegt oppositielid Freya Van den Bossche (SP.A). Dat kan zowel gaan over fysiek geweld, seksueel misbruik, of over kinderen die psychologisch worden geterroriseerd. 

"Ik wil u vragen om alstublieft niet te besparen op de vertrouwenscentra voor kindermishandeling", zegt Van den Bossche. "Ik weet niet waarom u denkt dat u daar 92.000 euro moet halen."  

Investeringen

Minister Beke gaf vandaag toe dat er besparingen worden gedaan, maar benadrukt dat er in totaal méér wordt geïnvesteerd in Welzijn. "De besparingen zijn één stap achteruit om er vier vooruit te kunnen zetten", klinkt het. Bij die besparingen is "efficiëntiewinst" het motto. CD&V benadrukt dat er meer geld moet gaan naar de mensen zelf.

Beke wees op de 1,2 miljard aan nieuwe investeringen die er tegen 2024 in Welzijn zullen worden gedaan. 550 miljoen gaat naar nieuwe beslissingen, 600 miljoen voor de uitvoering van eerdere beslissingen. 

Die moeten onder andere de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg terugdringen - al wordt dat betwist door de oppositie -, extra plaatsen in de kinderopvang voorzien en woonzorgcentra betaalbaarder maken.

"Het is gemakkelijk om te vragen waarom er wordt bespaard op cultuur, en waarom de woonbonus weggaat. Wel, omdat welzijn een prioriteit is geweest bij de regeringsonderhandelingen en bij de opmaak van deze begroting, en dat zal het de komende vijf jaar ook zijn", zegt Beke. 

Eergisteren postte de minister nog een foto op Twitter om de lancering van het nieuw logo van 1712 te vieren: 

Meest gelezen