De finale is gespeeld, wie van deze drie is "De slimste mens ter wereld"?

De finale van "De slimste mens ter wereld" is gespeeld, de winnaar is bekend. Lees hier hoe de laatste aflevering van dit seizoen is gelopen. SPOILER ALERT. 

Tv-maker Lieven Scheire mag zich één jaar lang “De slimste mens ter wereld” noemen. Hij heeft de finale van de populaire tv-quiz op Vier gewonnen. Hij nam het op tegen Woestijnvis-reporter Thomas Huyghe en sopraan Astrid Stockman. 

Aan elkaar gewaagd

De drie finalisten hebben zich in dit seizoen van “De slimste mens ter wereld” bewezen als zeer straffe kandidaten. Ook in de finale zijn ze aan elkaar gewaagd. Astrid Stockman begint sterk en staat na de tweede ronde op kop. Maar in de puzzelronde kan ze geen enkel antwoord vinden, terwijl haar twee tegenstanders hun puzzel wel volledig kunnen oplossen. Zo komt Lieven Scheire aan de leiding.

Scheire scoort het beste tijdens de fotoronde, maar bij de filmpjesronde slaat Thomas Huyghe toe. Hij vuurt zeer snel vijf correcte antwoorden af. Scheire heeft pech met zijn opgave en kan maar één juist antwoord vinden. Astrid Stockman kan met vier goede antwoorden bij haar fragment de schade beperken, maar ze haalt Scheire niet meer in. Ze eindigt op 291 punten.

Huyghe start aan het finalespel met 412 punten of seconden en Scheire met 328. Het is nu de bedoeling om de tegenstrever als eerste op nul te krijgen. Er wordt indrukwekkend gespeeld. Aan een recordtempo worden goede antwoorden afgevuurd. Het wordt spannend als ze de vraag krijgen wie Dante is. Huyghe heeft aan vijf juiste antwoorden genoeg om zijn tegenstander naar huis te spelen, maar hij weet er maar twee. Zo komt de beurt bij Scheire. Hij heeft aan twee juiste antwoorden voldoende om te winnen. Hij gebruikt zijn tijd om naar de juiste antwoorden te blijven zoeken en wint zo het spel. 

Bekijk hier de finale (filmpje Vier):

"Eindelijk een diploma"

"Slimste Mens" Lieven Scheire krijgt een oorkonde overhandigd door juryleden James Cook en Jeroom. “Kijk papa, eindelijk een diploma”, zegt hij trots. 

Lieven Scheire zette zijn studie fysica stop om een tv-carrière te beginnen. Hij is bekend als stand-upcomedian en van het comedycollectief Neveneffecten. Voor televisie maakt hij vooral programma’s met een wetenschappelijke insteek, zoals “Team Scheire” (Canvas), “Kan iedereen nog volgen?” (VTM), “Superbrein” (Ketnet) en “De schuur van Scheire” (Eén). 

Scheire volgt presentator Peter Van de Veire op die vorig jaar de quiz won. (Lees onder het filmpje de volledige lijst van winnaars)

Bekijk hier de uitreiking van de oorkonde (filmpje Vier):

De vorige eindwinnaars van "De slimste mens ter wereld"

 • Peter Van de Veire (2018)
 • Xavier Taveirne (2017)
 • Gilles Van Bouwel (2016)
 • Tom Waes (2015)
 • Adil El Arbi (2014)
 • Gilles De Coster (2013)
 • Tomas Van Den Spiegel (2012)
 • Bert Kruismans ("De allerslimste mens ter wereld",  2010-2011)
 • Linda De Win (2009-2010)
 • Freek Braeckman (2008-2009)
 • Annelies Rutten (2007)
 • Steven Van Herreweghe (2006-2007)
 • Wouter Deprez (2005)
 • Bert Kruismans (2004)
 • Stany Crets (2004)
 • Alain Grootaers (2003)

Meest gelezen