Videospeler inladen...

Australische premier biedt excuses aan omdat hij op vakantie was tijdens bosbranden

De Australische premier Scott Morrison komt vervroegd uit vakantie terug na kritiek van het thuisfront. Delen van het land kampen al weken met felle bosbranden, die moeilijk onder controle te krijgen zijn. Gisteren kwamen daarbij twee vrijwillige brandweerlieden om. Dat Morrison net nu in alle stilte op Hawaï met vakantie was, kan op weinig begrip rekenen. De premier heeft al zijn excuses aangeboden. 

Twee dagen vroeger dan gepland pakt de Australische premier Morrison zijn koffers in zijn vakantieverblijf op Hawaï. Het was zijn bedoeling om er met zijn gezin een week door te brengen, maar de bosbranden in zijn thuisland hebben daar anders over beslist. 

Terwijl de voorbije dagen de omvang van de branden niet verminderde en de temperaturen alleen maar stegen, groeide ook de kritiek op de afwezige premier, die onaangekondigd op vakantie was vertrokken. Gisteren was er nog een betoging voor zijn huis in Sydney, waarbij demonstranten slogans meedroegen als "ScoMo (Scott Morrison, red.), waar zit je godverdomme?" 

Excuses van de premier

Toen het nieuws bekend raakte dat twee vrijwilligers van de brandweer op weg naar een bosbrand om het leven kwamen toen hun auto geraakt werd door een omvallende boom, moest de premier wel reageren.

In een verklaring zei Morrison dat het hem erg speet als hij Australiërs zou hebben gekwetst omdat hij met zijn familie op vakantie was vertrokken. Morrison bood zijn excuses aan en is intussen onderweg naar huis. Pijnlijk voor hem is dat zowat tegelijkertijd oppositieleider Anthony Albanese een ontbijt aanbood aan brandweermannen die bij een vuurhaard aan het werk waren. 

"Vooral het feit dat Morrison onaangekondigd en in alle stilte is vertrokken, valt bij de Australiërs bijzonder slecht", zegt VRT NWS-correspondente Eveline Masco in Australië. "Het is niet zo dat ze de premier en zijn gezin geen vakantie gunnen, maar de timing is bijzonder slecht." 

Geen beterschap in zicht

De hittegolf houdt het hele zuiden en zuidoosten van het land in de ban, zegt Masco. Hitterecords sneuvelen elke dag en de bosbranden houden aan. In heel het land zijn er circa 200 bosbranden, waarvan er een 70-tal niet onder controle zijn. 

8 mensen zijn bij die branden al omgekomen, 800 huizen raakten verwoest. In deelstaat New South Wales is opnieuw de noodtoestand afgekondigd, wegens de catastrofale situatie. Beterschap is niet in zicht: morgen wakkert de wind weer aan, wat met de aanhoudende hitte geen goede combinatie is om de branden te bestrijden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen