Videospeler inladen...

Koning verlengt informatieopdracht Coens en Bouchez: "Ook andere formules dan paars-groen en paars-geel bekijken"

De koning heeft zoals verwacht de opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) verlengd, tot 13 januari. De twee politici gaan tijdens het tweede deel van hun opdracht ook andere coalities dan paars-groen en paars-geel onderzoeken. "We hebben vastgesteld dat noch de ene noch de andere formule nu al opgestart kan worden."

De twee informateurs hadden naar eigen zeggen een lang en interessant gesprek met koning Filip. Achteraf gaven ze een persconferentie in de Kamer.

Bouchez en Coens hebben tijdens de eerste 10 dagen van hun opdracht de verschillende partijen afzonderlijk gesproken en daarna ook in groepjes van twee of meer partijen. De algemene conclusie is dat de tijd nog niet rijp is om een van de twee coalitieformules die de laatste weken naar voren geschoven werden, nu al op te starten. Dat ging om paars-geel (met de N-VA, de PS, SP.A, Open VLD, MR en eventueel aangevuld met CD&V en/of CDH) of paars-groen (de liberale partijen aan beide kanten van de taalgrens, de socialisten en de groenen, eventueel aangevuld met CD&V en/of CDH).

"We hebben vastgesteld dat in deze context noch de ene noch de andere formule de ingeslagen weg kan zijn of nu opgestart kan worden", zei CD&V-voorzitter Joachim Coens. Daarom willen de twee informateurs nu ook andere coalities dan die twee onderzoeken. Coens en Bouchez willen op basis van 5 inhoudelijke thema's kijken welke overeenkomsten er zijn tussen de tien partijen en via een pragmatische benadering tot een meerderheid komen.

Ze gaven ook aan daarbij vanuit het midden - "de centrale as" - te willen vertrekken. Welke partijen dat precies zijn, vertelden ze zelf niet, "maar MR en CD&V hebben elkaar duidelijk wel gevonden", zegt VRT-journaliste Ihsane Chioua Lekhli in "Het Journaal". "Ze noemden dat het pragmatische midden. Dus ze willen vanuit die oranje-blauwe as vertrekken en zien welke partijen zich op basis van de inhoud daarbij kunnen aansluiten."

We kunnen niet zaaien met gesloten vuisten, om te zaaien moet je je handen kunnen opendoen

Informateur Joachim Coens (CD&V)

De 5 thema's die de informateurs aflijnden, zijn 1) het begrotingstekort, 2) het sociaal beleid (pensioenen, sociale zekerheid, enz.), 3) werkgelegenheid en de arbeidsmarkt, 4) klimaat en 5) justitie, veiligheid en migratie.

"We moeten af van het idee dat paars-groen en paars-geel de enige mogelijke formules zijn", benadrukte Bouchez. "Er bestaan andere formules." Volgens Bouchez laat de politieke situatie op dit moment niet toe om voor een linkse of rechtse regering te gaan. "De enige oplossing ligt in het centrum." Volgens Coens moet er nu "constructief naar een oplossing gezocht worden". "Er moet ook water in de wijn worden gedaan. We kunnen niet zaaien met gesloten vuisten, om te zaaien moet je je handen kunnen opendoen", besloot Coens.

De twee informateurs zullen nu verder met de 10 partijen praten, maar gaan daarnaast ook een "korte consultatie" houden bij enkele organisaties in het middenveld om die 5 thema's dieper uit te werken. Op 13 januari dienen ze een eindrapport in bij de koning.

Bekijk hier het item uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toelichting door Ihsane Chioua Lekhli in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige persconferentie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen