"Door het pestgedrag na "Stuart Little" kreeg ik angstaanvallen en voelde ik me depressief"

Twintig jaar geleden lieten bioscoopbezoekers zich graag charmeren door de olijke muis Stuart in de film "Stuart Little", die midden december 1999 in wereldpremière ging. Maar George, het zoontje ten huize van de Littles, was niet onmiddellijk onder de indruk van zijn nieuwe 'broertje'. Uiteindelijk wisten beiden elkaar toch te vinden. En bleef de bioscoopbezoeker eerder achter met de vraag: wie heeft nu eigenlijk het grootste knuffelgehalte, muis Stuart of de jonge George? Die laatste werd gespeeld door de toen nauwelijks 9 jaar oude Jonathan Lipnicki, die het succes dat hij enkele jaren eerder in de bioscoopfilm "Jerry Maguire" had, nogmaals mocht overdoen. Maar dat succes werd hem niet door iedereen in dank afgenomen en Lipnicki verdween uiteindelijk terug in de anonimiteit.

Niet dat het succes onmiddellijk ophield en dat was dan vooral dankzij de sequel "Stuart Little 2". Maar andere filmprojecten kenden veel minder succes of flopten ronduit. En dus zette Lipnicki zijn acteercarrière even 'on hold' om terug naar school te kunnen gaan. Iets wat hij later als "mijn grootste carrièrefout" bestempelde, omdat "de school en ikzelf niet goed met elkaar overweg konden". Hij moest daar immers diverse pesterijen van een aantal medeleerlingen ondergaan.

Jonathan Lipnicki: "Als tiener werd ik onophoudelijk belachelijk gemaakt door een aantal pestkoppen. Ze zeiden dat mijn hoogdagen als acteur voorbij waren en dat ik nooit nog aan de bak zou komen. Er werden allerlei scheldwoorden naar mij geroepen. Die pesterijen waren het gevolg van mijn eerdere succes in "Jerry Maguire" en "Stuart Little". Nee, er was geen dag toen dat ik met een goed gevoel terug naar huis ging." (Too Fab, maart 2017)

"Eigenlijk heb ik altijd maar één droom gehad en dat was films maken. Dat je daarvoor bespot wordt en dat men daarom vertelt dat je zo’n carrière op je buik kan schrijven, dat is gemeen. Er waren zelfs leerkrachten die me als lui omschreven, terwijl later bleek dat ik een leerstoornis had. Angstaanvallen en depressies waren het gevolg. Ik wist op een bepaald moment niet meer wat ik nog van de toekomst kon verwachten. Ik zat toen heel diep." (Too Fab)

Niet alleen onderging Lipnicki een jarenlange behandeling tegen zijn angstaanvallen en depressies, hij vond ook een uitlaatklep voor zijn "opgehoopte frustraties": "Ik ben op zoek gegaan naar iets waar ik me kon afreageren. Voor mij was dat sport, meer bepaald gevechtssporten. Veel kinderen hebben niet zo’n uitlaatklep en keren zich helemaal in zichzelf terug. Dat is verschrikkelijk." (Too Fab)

Eind 2011 verschenen van de toen prille twintiger dan ook foto’s van Lipnicki met afgetraind lichaam, een immens verschil met het kindsterretje van jaren geleden. 

"Nee, ik was eerst niet zo gelukkig dat die foto’s met ontbloot bovenlijf eind 2011 overal op het internet te zien waren. Dat had eigenlijk niet mogen gebeuren. Het waren proeffoto’s voor een tijdschrift, waarvan het niet de bedoeling was ze te publiceren. Maar plots waren ze overal te zien. Even ben ik toen in paniek geweest. Maar uiteindelijk hebben die foto’s me terug in de schijnwerpers gezet." (Entertainment Weekly, december 2016)

"Ik werd vergeleken met professionele kooivechters. Op sommige nieuwswebsites werd er heus wel overdreven. Ik sport graag en ik sport veel. Maar dat betekent nog niet dat ik me bijvoorbeeld een profbokser kan noemen." (Entertainment Weekly)

Lipnicki pikte ook opnieuw de draad van het acteren op, met onder meer rolletjes in "For the love of money", naast James Caan, en "Bad asses", naast Danny Glover. Maar de films flopten en konden Lipnicki’s carrière niet herlanceren.

Lipnicki: "Opnieuw werk vinden als acteur is alleszins een traag proces. Op een gegeven moment heb ik de beslissing genomen om terug naar school te gaan, om acteerlessen te volgen – ik wil namelijk een goed acteur zijn – en me op het theater te storten. Je mag ook niet vergeten dat niet iedere film een even groot succes zal zijn als "Stuart Little". Dan denken mensen al snel: "Wat zou er met hem gebeurd zijn?" Maar het is niet omdat je niet opvalt, dat je niet in een of andere tv-serie je opwachting maakt. En dat je eigenlijk wel constant bezig bent. Niet alles wat ik doe zal groots zijn en wereldwijd veel bekijks hebben." (Entertainment Weekly)

Meer dan voor zijn filmcarrière kreeg Lipnicki in 2014 vooral aandacht door mee te spelen in een komisch filmpje, "You used to be cute", waarbij hij volgens degenen die hem moeten beoordelen, duidelijk zijn demonen van zijn tienertijd naar boven haalde om de juiste emoties te tonen. Alleen, Lipnicki wist niet over welke demonen ze het eigenlijk hadden:

Ook al bleef en blijft Lipnicki hard timmeren aan zijn acteercarrière, opvallen deed hij enkel nog in realityprogramma’s als "Celebs go dating" en "Worst cooks in America". Toch houdt hij de moed erin: "Als er iets is wat ik nog wil bewijzen, dan is het aan iedereen die twijfels over mij had te tonen dat ze verkeerd waren." (Too Fab)

"Wat mijn carrière betreft denk ik dat het beste nog moet komen. 'The best is yet to come'." (Entertainment Weekly)

"Ik heb heel veel geluk gehad met mijn ouders. Kindsterretjes worden vaak als verwende snotneus of diva omschreven. Maar mijn ouders hebben me altijd op de juiste manier gekneed naar volwassenheid toe. Want eens er succes en roem bij komt kijken is het heel belangrijk dat je goed omringd wordt. Wie ik geworden ben, is voor een belangrijk deel te danken aan mijn ouders." (Hamilton Comic Con, oktober 2018)

Geen diva-allures dus voor Jonathan Lipnicki die midden december 1999 op het filmdoek de 'strijd' met een muis mocht aangaan in een rol waarvoor hij altijd herinnerd zal blijven:

Meest gelezen