Van de jacht op een serieverkrachter door vrouwen tot een kernramp, de 5 beste tv-reeksen van 2019 volgens FilmWard

Vergeet die vreselijke finale van "Game of thrones": het was wel degelijk een uitzonderlijk televisiejaar. Op HBO en Netflix ontdekten we aangrijpende, inspirerende minireeksen, en de jonge Vlaamse regisseurs Wouter Bouvijn (met "De twaalf" op Eén) en Gilles Coulier (met "War of the worlds" op FOX) bewezen hun internationale klasse. Filmreporter Ward Verrijcken kiest de tv-top 5 van 2019.

Niks is bijtender geschreven en straffer vertolkt dan deze Amerikaanse reeks over een schatrijke mediafamilie (denk aan de Murdochs). Hun macht reikt tot in de hoogste politieke regionen maar begint te wankelen wanneer de patriarch doodziek wordt. Waarna een Shakespeariaanse strijd om de troonopvolging ontstaat onder de volwassen kinderen. Het tweede seizoen van "Succession", afgelopen zomer uitgezonden op HBO, is nòg beter dan het eerste. Weergaloze televisie, bij ons te zien op Telenet Play en Play More.

(lees verder onder de video over "Succession")

Videospeler inladen...

Vijfdelige minireeks die de kernramp in Tsjernobyl reconstrueert, op diep-menselijke maar ook zéér maatschappijkritische wijze. Centraal staan de wetenschappers die levens willen redden, in schril contrast met de misdadige doofpot-methodiek van de communistische leiders in het Kremlin. Prestigieuzer wordt televisie zelden. Deze HBO-productie is bij ons te zien op Telenet Play en Play More, en in 2020 ook op Canvas.

(lees verder onder de video over "Chernobyl")

Videospeler inladen...

Je weet dat je naar iets heel bijzonders zit te kijken, wanneer elke nieuwe aflevering van een tiendelige reeks rijker, intrigerender, spannender wordt. Dat is het geval met de VRT-productie "De twaalf", over een assisenproces en de juryleden die helaas -en godzijdank- ook maar mensen zijn. De beeldvoering van "De twaalf" hoéft echt niet zo oogverblindend te zijn, maar is dat wel. Danku, regisseur Wouter Bouvijn. "De twaalf" loopt nog t.e.m. 5 januari op één en is ook volledig te zien op VRTNU.

(lees verder onder de video over "De twaalf")

Videospeler inladen...

Hartverscheurend is het, hoe een jong slachtoffer van een verkrachting door twee politieagenten niet wordt geloofd, en dan maar zegt dat ze alles verzonnen heeft. Hoopgevend is het, hoe twee vrouwelijke rechercheurs de zaak jaren later opdiepen en wél serieus nemen. Deze achtdelige minireeks over de klopjacht op een serieverkrachter, gebaseerd op ware feiten, is op een heel sobere, serieuze manier de meest feministische televisie van 2019. Streamt nu op Netflix.

(lees verder onder de video van "Unbelievable")

Videospeler inladen...

Het iconische science fiction-verhaal werd eerder al onder handen genomen door Orson Welles en Steven Spielberg en is nu in een modern, achtdelig jasje gestoken. De apocalyptische aanval op de mensheid door mysterieuze aliens levert akelige en actueel relevante (want ecologisch getinte) televisie op. Internationale topreeks in het Engels en het Frans, waarvan de eerste vier afleveringen geregisseerd werden door "onze" Gilles Coulier (maker van "Bevergem", "Cargo" en "De dag"). "War of the Worlds" is te zien op FOX en Telenet Play en Play More.

Videospeler inladen...

Meest gelezen