Videospeler inladen...

Als we paars-geel noch paars-groen krijgen, wat dan wel? "Een variatie op hetzelfde thema"

Nu hun opdracht verlengd is tot 13 januari willen informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) het over een andere boeg gooien. Ze kiezen noch voor paars-geel noch voor paars-groen, maar gaan bouwen op een "centrale as". Hoe die as eruitziet, weten we eigenlijk niet echt. Volgens politicoloog Carl Devos van de Universiteit Gent zullen we uiteindelijk toch wel landen op een of andere variant van paars-geel of paars-groen.

De afgelopen dagen is het werk van de informateurs er niet makkelijker op gemaakt door allerlei verklaringen van partijen die bij de formatie van een federale regering betrokken zijn. Vorige zondag achtten Bouchez en Coens het zelfs nodig om al die ontboezemingen openlijk te betreuren.  Hoe anders gaat het informateursduo het nu aanpakken? "Eigenlijk is het een variatie op hetzelfde thema", zegt Carl Devos, "want uiteindelijk gaan we toch terechtkomen bij een variant van paars-geel of paars-groen."

Uiteindelijk gaan we toch terechtkomen bij een variant van paars-geel of paars-groen

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent)

Bouchez en Coens vertrekken vanuit een centrale as, maar zeggen er niet openlijk bij hoe die eruitziet. "Verstandig", vindt Devos. "Mocht ik informateur zijn, zou ik dat ook niet openlijk zeggen. Zo niet wordt alles kapotgeredeneerd in de media."

Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de informateurs hun centrale as oranje-blauw hebben gekleurd. Tussen MR en CD&V bestaan nogal wat raakvlakken, bijvoorbeeld als het gaat over de N-VA, waarover beide partijen al meer dan eens hebben gezegd dat de piste met die partij hun voorkeur geniet. "Misschien werken ze dus wél verder op paars-geel", suggereert Carl Devos.

Hoe dan ook krijgen Bouchez en Coens ruim 3 weken extra van de koning. "Ze zullen wel voortwerken en bouwen op twee blokken", denkt Devos. "Misschien is dat niet onverstandig. Het doet mij een beetje denken aan de manier waarop de PS heeft gewerkt bij de Waalse formatie. Eerst was er de as PS-PTB die mislukt is, maar daarna begon het met de as PS-Ecolo, waarbij de MR in een veel later stadium bij betrokken is."  

Ze gaan de twee grote partijen dwingen om concessies op tafel te leggen en dan bekijken welke formatie mogelijk is

Dirk Van Poucke (Universiteit Gent)

"Ik vind het slim van hen dat ze het laken naar zich toetrekken en zeggen 'kijk eens waar jullie met ons kunnen  meegaan in plaats van waar wij met jullie kunnen meegaan'", zegt profesor Dirk Van Poucke in "De wereld vandaag". Van Poucke is gespecialiseerd in onderhandelingstechnieken. "Ze gaan de twee grote partijen dwingen om concessies op tafel te leggen en dan bekijken welke formatie mogelijk is."

De volgende stap is een "sneuvelnota" van de informateurs, die zij voorleggen aan de verschillende partijen. "Zo gaat men stap voor stap naar een consensus." Pas daarna zullen die partijen kleur moeten bekennen, een "heel moeilijk en belangrijk moment" volgens Van Poucke.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen