Videospeler inladen...

Infrabel gaat in beroep tegen veroordeling voor treinramp Buizingen

Er komt een tweede proces over de treinramp in Buizingen, die aan 19 mensen het leven heeft gekost. Spoornetbeheerder Infrabel gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Daardoor dreigt de zaak te verjaren.

Begin deze maand, meer dan negen jaar na de feiten, werden spoornetbeheerder Infrabel, treinbeheerder NMBS en een treinbestuurder schuldig bevonden aan de treinramp. Twee treinen botsten toen tegen elkaar, er vielen 19 doden en 300 gewonden. Volgens de politierechtbank in Brussel lag de grootste schuld daarvoor bij de NMBS, gevolgd door Infrabel. Zij werden allebei veroordeeld tot een boete van 550.000 euro, voor Infrabel was de helft daarvan met uitstel. De treinbestuurder kreeg geen straf.

Dat Infrabel in beroep gaat, heeft niks te maken met de grootte van de boete, wel met de inhoud van het vonnis, zegt woordvoerder Frédéric Petit: "Als we dit vonnis aanvaarden, dan wordt ons werk onmogelijk. We moeten dan heel onze werking hertekenen, en het treinverkeer helemaal anders organiseren. Concreet zou dat bijvoorbeeld betekenen dat we nog maar 400 treinen per dag door de noord-zuidverbinding in Brussel zouden mogen laten rijden, in plaats van 1.200 treinen nu. En dat zou al vanaf 2 januari moeten gebeuren."

De spoornetbeheerder beseft dat de zaak gevoelig ligt: "We weten dat dit heel zwaar zal vallen voor de slachtoffers en de familieleden, maar we zien geen andere mogelijkheid. Voor de schadevergoedingen voor de slachtoffers heeft ons beroep trouwens geen gevolg."

De vraag is of de uitspraak in beroep er nog tijdig kan komen. Volgens het parket zou de zaak in augustus 2020 verjaren. Als er dan geen definitieve uitspraak is, gaat Infrabel vrijuit. De NMBS laat weten dat ze niet in beroep gaat, en zich dus bij haar veroordeling neerlegt. De treinbestuurder heeft nog niet beslist of hij in beroep gaat.

Anita Mahy, die de treinramp overleefde, reageert erg ontgoocheld: "Dit is een messteek in het hart van de slachtoffers. Dit is moordend. Ze hebben geen respect voor de slachtoffers, wat ze ook schrijven. Als Infrabel zich niet houdt aan het vonnis, dan zullen er nog veel rampen zoals Buizingen volgen."

Meest gelezen