Videospeler inladen...

Karel De Gucht (Open VLD): "Kiezer doet verschuivingen, maar wijst naar ons als er geen regering is"

Volgens oud-minister en voormalig Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) is de kiezer voor een groot stuk verantwoordelijk voor de huidige stilstand in de federale formatie. Door de kaarten zo te leggen zoals ze nu liggen heeft geen enkele partij volgens hem echt zin om in een regering te stappen.

"De formatie is in eerste instantie moeilijk wegens de uitslag van de verkiezingen", zegt Karel De Gucht in "De afspraak op vrijdag". "Men zegt altijd tegen de politici: maak nu eens een regering! Maar die cijfers die daar op tafel liggen en dat zo moeilijk maken zijn het gevolg van een verkiezing waarin de mensen zich hebben uitgesproken. In een bepaalde richting, in Vlaanderen bijvoorbeeld zeer veel voor Vlaams Belang, in Wallonië bijvoorbeeld zeer veel voor Ecolo."

We moeten alleen trachten uit te zoeken in welke regering we ons het minst niet thuis zouden voelen

Karel De Gucht (Open VLD) in "De afspraak op vrijdag"

Die kiezer heeft volgens De Gucht ook een verantwoordelijkheid. "Je hebt verschuivingen gezien, maar wie doet die verschuivingen? Dat is de kiezer! En die kiezer zegt dan achteraf dat het onze fout is dat er geen regering komt. Dat is dus niet zo eenvoudig!"

Een goede regering maken met de uitslag van 26 mei is geen sinecure. "Wij als Open VLD kunnen daar geen goede regering uit maken. Wij hebben geen beeld wat een regering zou kunnen zijn waarin we ons kunnen thuisvoelen. We moeten alleen trachten uit te zoeken in welke regering we ons het minst niet thuis zouden voelen."

Dat geldt volgens hem niet alleen voor zijn eigen partij. "Dat is eigenlijk de positie van alle partijen, en dat is het grote probleem." De conclusie van Karel De Gucht klinkt bijzonder cynisch. "Ik denk dat er geen enkele partij is die zin heeft om in een regering te stappen. De reden daarvoor is dat geen enkele partij ziet hoe ze een regering kan maken waarin ze zich echt thuis gaat voelen."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Op de dag dat koning Filip de informatieopdracht van Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) heeft verlengd lijken we nog altijd even ver te staan als na de verkiezingen van 26 mei. Is dit het failliet van België, wat in Vlaams-nationalistische kringen wel eens wordt gezegd of gehoopt en in Franstalige kringen wordt gevreesd?  

Karel De Gucht gelooft niet in confederalistische luchtkastelen. "Ik denk dat er een meerderheid van Vlamingen is die zegt dat dit moet worden opgelost en dat jullie bewijzen dat België kán bestuurd worden. Ik zeg tegen die Vlamingen - over alle partijen trouwens - dat ze er dan moeten voor zorgen dat er verkiezingsuitslagen zijn die dat mogelijk maken in Vlaanderen."

De Gucht gelooft duidelijk niet in een splitsingsscenario mochten N-VA en Vlaams Belang samen een meerderheid halen. "Men moet niet denken dat België uiteenhalen gemakkelijker is dan Groot-Brittannië uit de Europese Unie halen."

Dat de grondwet zoiets mogelijk zou maken, doet voor hem niet ter zake. "Het probleem is hoe je dat financieel gaat regelen. (...) Een Vlaming begrijpt wel dat als je dat uit elkaar haalt, dat je dan de rekening zal moeten maken en dat je daar nooit uit raakt." Volgens hem zal confederalisme alleen slagen als Vlaanderen bijkomend geld voor Wallonië op tafel legt.

Meest gelezen