YouTube/McBeast

Missie geslaagd: YouTube-ster "MrBeast" verzamelt 20 miljoen dollar om 20 miljoen bomen te planten

Een actie van een populaire Amerikaanse YouTube-ster om 20 miljoen dollar in te zamelen om daarmee 20 miljoen bomen te planten, is binnen de kortste keren een succes geworden. Amper twee maanden nadat "MrBeast" met zijn "Team Trees" gestart is, heeft hij de 20 miljoen dollar op zak. Met dank aan de YouTube-gemeenschap, maar ook aan grote en bekende donoren zoals Elon Musk.

MrBeast -echte naam Jimmy Donaldson (21) - heeft 25 miljoen volgers op YouTube. In zijn filmpjes haalt hij de gekste stunts uit en gaat hij de meest bizarre uitdagingen aan. In het verleden maakte hij zo een video waarin hij tot 1 miljoen telde. Hij heeft ook getest hoe het is om 1.000 keer langs de drive-in van de McDonalds te rijden.

De inzamelactie om bomen te planten was gestart als een soort grap, door de volgers van Donaldson op YouTube. Toen hij daar de kaap van 20 miljoen fans overschreed, daagden ze hem uit: "Doe eens iets nuttigs en plant 20 miljoen bomen, een voor elke volger". Een uitdaging die hij ter harte nam.

Donaldson nam contact op met de Arbor Day Foundation, een ngo die zich bezighoudt met herbebossing. MrBeast wilde 20 miljoen dollar inzamelen, voor elke dollar wilde hij een boom planten. Het was een uitdaging die hij niet alleen aanging. Hij vormde Team Trees, een team met enkele van de meest populaire videomakers op YouTube, zoals Mark Rober, Guava Juice en Marques Brownlee.

Op 25 oktober lanceerden de leden van Team Trees de campagne op hun individuele YouTube-kanaal. En de campagne bleef niet onopgemerkt. MrBeasts eigen aankondigingsvideo werd meteen al 35 miljoen keer bekeken, ook de andere initiatiefnemers haalden hoge klikcijfers voor de video op hun eigen kanaal.

Meer dan een "gimmick"

Dat het meer was dan een gimmick, een trucje om goedkoop te scoren en te stunten, mag blijken uit de vele videos die MrBeast en Team Trees op hun YouTube-kanalen postten over klimaatverandering. Ze verspreidden hun initiatief ook op andere socialemediakanalen en schopten het zelfs tot in de talkshow van de populaire Jimmy Kimmel.

De hashtag #TeamTrees werd al snel trending op YouTube en Twitter. Andere YouTubers sloten zich bij hen aan, en ook de grote namen bleven niet achter. Zo doneerden Elon Musk, baas van Tesla, en Jack Dorsey, baas van Twitter, respectievelijk 1 miljoen en 150.000 dollar. Eind oktober, amper een week na de lancering, had Team Trees al meer dan 10 miljoen dollar verzameld.

En amper twee maanden later is het zover: MrBeast heeft zijn 20 miljoen dollar binnen.

Zo snel zo veel geld inzamelen maakt van Team Trees een van de snelst groeiende initiatieven die geld inzamelen voor het milieu en de natuur, zegt Arbor Day Foundation.

De ngo werkt over de hele wereld, maar de bomen zullen vooral in nationale parken in de Verenigde Staten worden geplant. Dat zal vanaf januari 2020 gebeuren. Het is volgens de Arbor Day Foundation de bedoeling om alle 20 miljoen bomen niet later dan december 2022 geplant te hebben.

De bomen die in het kader van de actie geplant worden, zullen 1,6 miljoen ton van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) opnemen en opslaan. Ze zullen ook helpen om 115.000 ton chemische luchtvervuiling te verwijderen.

Team Trees roept trouwens op om te blijven doneren: "Dit betekent niet dat we klaar zijn .Kom terug elke keer als je je geroepen voelt om een boom te planten!"

Meest gelezen