"Ook al klonk "Video killed the radio star" opgewekt, toch zat er veel verdriet in"

Het was even diep ademhalen voor radiomakers toen 40 jaar geleden het Britse duo (The) Buggles een hit scoorde met "Video killed the radio star". Zo’n vaart zou het uiteindelijk niet lopen, maar het nummer kreeg wel een iconische status toen het 2 jaar later, bij de start van muziekzender MTV op 1 augustus 1981, als allereerste nummer op die zender te beluisteren en te zien viel. Maar toen lag het al bijna 2 jaar in diverse winkelrekken wereldwijd. Ook in Vlaanderen bereikte "Video killed the radio star" eind 1979 de hitparade.

"Video killed the radio star" was van de hand van Trevor Horn, Geoff Downes en Bruce Woolley. Deze laatste zette het nummer als eerste op plaat, maar het waren Horn en Downes die er een hit mee scoorden en dat onder de groepsnaam (The) Buggles ("The Bugs, onze oorspronkelijk keuze, deed te veel denken aan The Beatles en dat succes zouden we nooit kunnen evenaren. Dus werd het The Buggles").

Trevor Horne: "Technologie was bezig met alles te veranderen. Je had videorecorders die een grote invloed hadden op het dagelijkse leven. Men begon zelf filmpjes te maken wat we geweldig vonden. Het leek alsof de radio het verleden was en video de toekomst. Er leek een wissel van de macht aan te komen. Dat was het basisidee voor het nummer." (Boek "I want my MTV", oktober 2011)

"Ik had boeken van J.G. Ballard (Brits schrijver bekend om zijn apocalyptische sciencefictionromans, red) gelezen en me zo een toekomstbeeld voor ogen gehaald waarin platenmaatschappijen zouden bestaan uit computers in een kelder en uit voorgeprogrammeerde artiesten. Iedereen kon voelen dat er op dat vlak allerlei dingen te veranderen stonden." (The Guardian, oktober 2018)

Bruce Woolley: "Het lied is een klaagzang, een tijdsgebonden klaagzang, een nostalgische terugblik over hoe goed het vroeger was en hoe nu alles veranderde. Je had de computers die hun intrede maakten. Je had Margaret Thatcher die aan de macht kwam. Er zat dus veel verdriet in dat nummer. Maar die boodschap is ietwat zoek geraakt door het lollige deuntje. Daarom denken velen dat het een liefdevol en opgewekt popliedje is." (InsideHook, juni 2018)

Geoff Downes: "Aanvankelijk waren platenmaatschappijen niet in onze muziek geïnteresseerd. Maar ik had het geluk dat mijn vriendin bij Island Records werkte. Zij liet een demo van ons horen en plots hadden we een contract beet. We gingen van nul naar een fantastische deal." (The Guardian)

"De oorspronkelijke demo van "Video killed the radio star" werd ingezongen door Tina Charles (bekend van de wereldhit “I love to love” in 1976, red). Maar eens we een platencontract hadden, moest het arrangement aangepast worden. We hebben dan nachtenlang geëxperimenteerd met diverse klanken en geluiden. We wilden zoveel mogelijk ideeën in dat lied samenproppen. Zo werd het een complex popliedje dat erg modern klonk." (The Guardian

Studiotechnicus Gary Langan: "Omdat hij op dat moment zeker niet ’s werelds beste zanger was, moesten we iets anders doen met Trevors stem. Want hij was het toch die het belangrijkste deel van de zang voor zijn rekening nam. Om zijn tekorten op dat vlak te maskeren, wilden we hem zo’n soort telefoonstem geven. Ik heb dan urenlang allerlei dingen geprobeerd. Zonder resultaat. Toen herinnerde ik me dat we voordien een megafoon gebruikt hadden die toen veel te luid klonk. Die heb ik dan, met dank aan de computertechnologie, zachter kunnen maken." (Sound On Sound, december 2011) De vrouwelijke stemmen op de plaat waren van Linda Jardim en Debi Doss.

Trevor Horn: "Alles wat ik voordien geleerd had tijdens opnames zat in die plaat. Ik heb daarna eens berekend dat, als ik dat nummer live zou willen naspelen, er dan 26 muzikanten zouden nodig zijn." (The Guardian)

Geoff Downes: "Na een optreden in het muziekprogramma 'Top of the pops' kwam er een medewerker van een artiestenvakbond naar me toe en zei: "Als jullie denken dat jullie het geluid van vioolsnaren kunnen nabootsen met een synthesizer, dan zal ik jullie weten te vinden. Met dit lied nemen jullie het werk van echte muzikanten af."" (The Guardian)

Trevor Horn: "Het was aanvankelijk onze bedoeling om onzichtbaar te zijn. Maar eens we die hit vasthadden, waren we even onzichtbaar als een ontploffing. De inspiratie voor de bril die ik in de video droeg vond ik bij Elvis Costello. Met die grote glazen op mijn neus voelde ik me onmiddellijk een 'Buggle'." (The Guardian)

Het nummer werd niet alleen een grote hit in diverse landen eind jaren 70, begin jaren 80, "Video killed the radio star" mocht ook de lancering van muziekzender MTV op 1 augustus 1981 openen. MTV-VJ Marc Goodman: "Voor de start van MTV was het alle hens aan dek om dat eerste lied dat we zouden tonen te vinden. Dit nummer dat iedereen van zijn sokken zou blazen. Toen we "Video killed the radio star" vonden, wisten we zeker dat we de radio hiermee zouden boos krijgen. Maar Amerikaanse jongeren vonden het geweldig en herontdekten zo een lied dat al sinds 1979 in de winkelrekken lag. Intussen is het uitgegroeid tot cultureel erfgoed. En weet zeker, als iemand MTV zegt, dan zal de eerste reactie niet Duran Duran zijn, maar wel The Buggles." (InsideHook)

Geoff Downes: "Als het feit dat men mij uiteindelijk zal herinneren omdat "Video killed the radio star" het eerste nummer was dat op MTV te zien was, dan is dat toch mooi meegenomen, niet? Ik beschouw het als een hele eer." (Classic Rock Archive, juli 2009)

"Als ik kijk naar hoe mensen tegenwoordig muziek benaderen, waarbij de technologie centraal staat, dan kan ik niet anders dan besluiten dat "Video killed the radio star" een erg profetisch statement in zich droeg." (Something Else!, februari 2015)

Ook Vlaanderen wist de profetische woorden van The Buggles eind 1979, begin 1980 wel te smaken, toen de single "Video killed the radio star" bijna 3 maanden lang in de hitparade terug te vinden was:

Meest gelezen