AFP or licensors

Protest tegen burgerschapswet zwelt aan in India, ondanks samenscholingsverbod 

In India blijft het protest tegen de omstreden burgerschapswet aanhouden. In de hoofdstad New Delhi zijn duizenden manifestanten na het vrijdaggebed in een van de grootste moskeeën van het land samengestroomd om te protesteren. Ze negeren daarmee het samenscholingsverbod dat de overheid al voor de derde dag op rij heeft ingesteld. De regering heeft in delen van het land ook het internet lamgelegd om het protest in de kiem te smoren.

Het protest tegen de nieuwe burgerschapswet houdt intussen al dagenlang aan in verschillende deelstaten van India. De omstreden wet bepaalt dat hindoes en andere minderheden uit buurlanden met een moslimmeerderheid sneller in aanmerking komen voor het Indiase staatsburgerschap. De wet geldt echter niet voor moslims.  

Critici vinden dat de wet discriminerend is, en het seculiere karakter van India ondermijnt. Ze zien de wet als een nieuwe manier om de 200 miljoen moslims in India (ongeveer een zevende van de bevolking) te marginaliseren. De regering van de Narendra Modi wil van India een hindoestaat maken, luidt de kritiek. 

Daarnaast is er ook protest uit angst dat de nieuwe wet massale migratie in de hand zou werken. Zo is er veel verzet in de arme noordoostelijke deelstaat Assam, waar duizenden hindoeïstische vluchtelingen uit Bangladesh wonen, die nu dus staatsburger zouden kunnen worden.

Vrijdaggebed

Het protest begon vorige week in verschillende universiteitscampussen en is sindsdien alleen maar toegenomen. Het is de grootste tegenkanting waar Modi mee te kampen krijgt sinds hij in 2014 voor het eerst werd verkozen tot premier.

Vandaag stroomden duizenden mensen samen na het vrijdaggebed in Jama Masjid, een van de grootste moskeeën van India. De manifestanten zwaaiden met Indische vlaggen en scandeerden slogans tegen de regering.   

AFP or licensors

Politieagenten zijn massaal aanwezig in de buurt van de moskee. Ze moeten voorkomen dat de manifestanten van de moskee opstappen naar het parlement. Op verschillende plaatsen hebben de autoriteiten in de buurt van moskeeën blokkades opgeworpen en agenten ingezet om betogingen te voorkomen. 

Maar onder meer in Lucknow, de hoofdstad van de dichtbevolkte deelstaat Uttar Pradesh, zijn alweer rellen uitgebroken. Volgens het Franse persagentschap AFP zijn in Uttar Pradesh vandaag vijf doden gevallen tijdens manifestaties, wat het totale aantal doden sinds de start van het protest op 14 zou brengen.

AFP or licensors

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen