AFP or licensors

Saudi’s massaal aanwezig op eerste dancefestival

In Riyad vindt het grootste muziekfestival plaats sinds Saudi-Arabië pogingen doet om te moderniseren. MDL Beast brengt internationale en lokale sterren samen en valt in de smaak bij het jonge publiek. Saudi-Arabië is aan het moderniseren, maar het blijft een staat die de mensenrechten met voeten treedt.

Wereld-dj’s als Tiësto, Martin Garrix, David Guetta of Steve Aoki op vijf podia, samen met lokaal talent zoals  Mohammed Hamaki uit Egypte en Rabeh Saqur uit Saudi-Arabië zelf. Kunstexpo's, winkels, eettentjes en sjieke restaurants. Een terrein zo groot als een pretpark. Dat is het driedaagse MDL Beast Festival in Riyad, Saudi-Arabië. Het is het eerste in zijn soort en moet de groeiende openheid van het land in de verf zetten. Hoewel de Amerikaanse rapster Nicki Minaj vorige zomer nog weigerde om op te treden in Saudi-Arabië, uit protest tegen de discriminatie van vrouwen en homoseksuelen. 

In het filmpje in onderstaande tweet ziet u hoe het MDL Beast Festival werd opgetrokken in de woestijn, aan de rand van de Saudische hoofdstad:

Op de eerste dag trok MDL Beast 130.000 bezoekers, onder hen veel Saudische vrouwen en meisjes zonder hoofddoek . Via sociale media was opgeroepen om een bandana te dragen en die vraag is massaal opgevolgd.   

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

"Het hele land beleeft een enorme verandering," zegt de Saudische vrouwelijke DJ Cosmicat. Onder impuls van kroonprins Mohammed bin Salman, kortweg MBS, doet Saudi-Arabië pogingen om bij de 21e eeuw aan te haken. Het verbod op bioscopen werd opgeheven, vrouwen mogen met de auto rijden en bij concerten en sportwedstrijden en in restaurants is nu een gemengd publiek toegelaten.

De hervormingen vallen in goede aarde bij de jongeren; twee inwoners op drie in Saudi-Arabië zijn jonger dan 30.  De openheid moet ook de binnenlandse consumptie aanzwengelen, want veel jonge Saudi’s gaan hun entertaiment buiten de grenzen zoeken, bijvoorbeeld in de Golfstaten.

Anderzijds blijft het regime in Saudi-Arabië tegenstemmen de mond snoeren. Van vrije meningsuiting is geen sprake. De doodstraf wordt frequent toegepast. Vorige maand nog werden journalisten, schrijvers en activisten opgepakt. Journalist Jamal Khashoggi werd vorig jaar door Saudische geheimagenten vermoord in Istanbul. Daarnaast speelt Saudi-Arabië een hoofdrol in de bloedige, vergeten oorlog in buurland Jemen.

AFP or licensors

Meest gelezen