Lonen van Vlaamse Parlementsleden met vijf procent omlaag, maatregel geldt niet voor ministers 

Vlaamse Parlementsleden zullen vanaf mei vijf procent minder verdienen. Dat is gisteren beslist in het Vlaams Parlement, bij het debat over de begroting van volgend jaar. Het gaat om een voorstel van onder andere Open VLD, dat unaniem werd goedgekeurd. De loonsverlaging geldt voorlopig niet voor ministers. 

Tot in de vroege uurtjes is er gisteren gedebatteerd over de Vlaamse begroting - de inkomsten en uitgaven van de overheid - van volgend jaar. Iets voor drie uur werd het hele pakket goedgekeurd, inclusief de besparingen in de cultuursector waarover actiegroepen al weken op straat komen. 

Verlaging (maar nog niet meteen)

Bij de stemming werd ook beslist dat Vlaamse Parlementsleden vanaf mei 5 procent minder zullen verdienen. Het gaat om een voorstel van onder andere Open VLD, dat unaniem werd goedgekeurd. Zeven jaar geleden werd er al een gelijkaardige loonsverlaging doorgevoerd voor de federale parlementsleden. 

Ministers vallen nog buiten de regeling, maar daarover is nog debat mogelijk, zegt fractieleider van Open VLD Willem-Frederik Schiltz: "De verwachting is dat die bespreking ook in het geheel wordt opgenomen, en dat die beslissing tegen mei wordt genomen."

Partijdotaties

Eerder deze week was er wat ophef, omdat Open VLD zich zou verzet hebben tegen een verlaging van de partijdotaties met 6 procent. Schiltz spreekt van "lekjes en framing". 

Uiteindelijk keurden de liberalen de verlaging van de partijdotaties wel goed, zodat ze in januari kan ingaan. Daarop diende Open VLD een voorstel in om nog "verder te gaan", en ook de lonen met vijf procent te verlagen. 

Die loonsverlaging kan nog niet meteen ingaan, omdat "het technisch moeilijk" ineen zit. "Als je het loon van de parlementleden verandert, verander je meteen ook dat van de burgemeesters en de schepenen, en dat was niet de bedoeling", zegt Schiltz. Die technische details worden tegen mei uitgeklaard. 

Meest gelezen