Copyright 2018, Claudio Divizia, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Spaarboekjes bleven verliesboekjes in 2019, maar waar brachten uw centen dan wel nog iets op?

We sparen met z'n allen miljarden bij elkaar, maar het is geen geheim dat dat opgepotte geld vandaag niks opbrengt: spaarboekjes blijven verliesboekjes. Waar u het voorbije jaar dan wel nog rendement kon halen? De redactie van Eén-programma "De markt" zocht het uit.

1. Spaarboekjes

Ook dit jaar werd nog maar eens duidelijk: je moet al van goeden huize zijn om de Belgen van hun spaarboekje te kunnen weghalen. We hebben allemaal tezamen vandaag ruim 278 miljard euro op onze spaarboekjes staan. Nochtans brengen die nauwelijks iets op: ook dit jaar moest u het bij de meeste spaarrekeningen doen met het minimumredenement van 0,11 procent

Er waren wel enkele uitzonderingen. Zo biedt Santander Consumer Bank op dit moment een rente van 0,60 procent op een online spaarrekening en MeDirect 0,55 procent, toch 5 keer meer dan het wettelijke minimum.

Dat neemt niet weg dat alle spaarboekjes verliesboekjes bleven in 2019. De inflatie in ons land - dat is de algemene prijsstijging - bedroeg het afgelopen jaar 1,3 procent. Anders gezegd: voor wat begin dit jaar 1.000 euro kostte, betaalt u nu gemiddeld 1.013 euro. Dat is 13 euro meer, terwijl het beste spaarboekje minder dan 8 euro opbracht.

"Bij die inflatie betekent dat een totaal verlies aan koopkracht van 3,5 miljard euro voor de Belgen", rekent Erik Joly uit, hoofdeconoom bij ABN Amro Private Banking.

Hij wijst naar het lagerentebeleid dat de Europese Centrale Bank de voorbije jaren gevoerd heeft. "Mario Draghi leidde de Europese Centrale Bank (ECB) gedurende 6 jaar en het koopkrachtverlies in die periode was 8 procent." Niet dat hij veel beterschap verwacht in 2020. "Het ziet ernaar uit dat er nog extra renteverlagingen zitten aan te komen."

2. Aandelen en obligaties

Waar de beurs vorig jaar nog vriend en vijand teleurstelde, beloofde 2019 een jaar van herstel te worden. En die belofte werd waargemaakt: de Bel-20, de korf van de 20 belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs, ging er met maar liefst 24 procent op vooruit.

Brussel is daarmee geen uitzondering. Ook de beurzen van Parijs, Frankfurt en Amsterdam wonnen tussen de 25 en 28 procent. "2019 is zeer goed ingezet. Heel wat beleggers die misschien hun aandelen in 2018 in paniek hadden verkocht, hebben die in het eerste kwartaal weer teruggekocht. Dat heeft de basis gevormd voor het grand crujaar 2019."

Obligaties, leningen aan de overheid of een bedrijf, deden het ook erg goed. Belgische staatobligaties bijvoorbeeld wonnen bijvoorbeeld 7,8 procent. Dat was deels te danken aan de lage rente, die het voorbije jaar zelfs nog lager is gedoken. Die maakte bestaande obligaties met een ietsje hogere rente wat aantrekkelijker.

Voor de toekomst ziet het plaatje er daar wel wat anders uit, denkt Joly. "Als je vandaag wilt beleggen en je gaat naar de meest veilige obligaties in eurozone, dan kom je waarschijnlijk uit bij de 10-jarige Duitse staatslening, de "Bund". Wel, op dit ogenblik levert die een negatief rendement op van -0,22 procent. Dus heel rijk ga je daar niet van worden."

3. Fondsen

Wie ervoor koos om zijn/haar geld te beleggen in fondsen, dat is een gespreide belegging in een hele reeks aandelen, mag terugkijken op een vruchtbaar jaar. Zelfs met een defensieve portefeuille kon u een rendement halen van 7,26 procent

Wie meer financieel risico nam en koos voor een dynamische portefeuille ging er met 13,55 procent op vooruit. De "zeer dynamische" portefeuilles leverden tot dusver 18,75 procent op.

4. Pensioensparen

Ook de anderhalf miljoen Belgen die aan pensioensparen doen via een pensioenspaarfonds, zullen dit jaar best tevreden zijn met het rendement. Zulke fondsen beleggen in een mix van aandelen en obligaties en wonnen 17,92 procent.

5. Goud

In turbulente beursjaren is goud doorgaans een veilige haven. Maar ook in dit kalme beursjaar was goud een prima belegging. De goudprijs klokte eind 2018 af op 1.282,49 dollar per ounce en op dit moment staat die al op 1.477 dollar per ounce. Dat is een rendement van 15,2 procent in dollar en 18,6 procent in euro.

"Goud doet het goed op het moment dat rentevoeten dalen", bevestigt Joly.  "Het is geen toeval dat het goud is beginnen stijgen op het moment dat de Amerikaanse centrale bank haar rentebeleid heeft aangepast. Goud is ook altijd goed in tijden van onzekerheid en die is er wel met de brexit. Als je dat allemaal bij elkaar optelt en eraan toevoegt dat centrale banken in China en het voormalige Oostblok ook goud aan het opkopen zijn, valt het niet uit te sluiten dat dat ook een plaats verdient in je portefeuille in 2020."

CONCLUSIE: waar won u dit jaar het meest?

Waar er vorig jaar nog veel "verliezers" waren, is dat dit jaar net andersom. Met aandelen sprong u dit jaar het verst, maar ook goud en de pensioenspaarfondsen deden het bijzonder goed. Bij die prestaties verbleekt het minieme rendement van spaarrekeningen: inflatie meegerekend kosten die zelfs alleen maar geld.

Of samengevat: mocht u in elke categorie begin dit jaar 1.000 euro hebben belegd, dan levert dat dit plaatje op:

Meer weten? Bekijk hier de toelichting van Steven Rombaut en Erik Joly in "De markt" op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen