Videospeler inladen...

Britse Lagerhuis schaart zich achter brexitplannen premier Johnson, brexit op 31 januari zo goed als zeker

Het Britse Lagerhuis heeft het brexitakkoord van premier Boris Johnson met de Europese Unie goedgekeurd. Het is nu zo goed als zeker dat de Britten ten laatste op 31 januari uit de Europese Unie zullen stappen.

Om precies te zijn lag niet het akkoord zelf ter stemming voor, maar de zogenoemde Withdrawal Agreement Bill. Dat is de wet die het akkoord dat Johnson met de Unie sloot in Britse wetgeving moet omzetten. Door de wet goed te keuren scharen de parlementsleden zich echter ook achter het akkoord zelf. (Lees hier meer over de inhoud van dat akkoord.)

De wet werd met 358 tegen 234 stemmen goedgekeurd. Dat het Britse Lagerhuis (vergelijkbaar met de Kamer in ons land) zich nu wel achter het brexitakkoord zou scharen, was te verwachten. De Conservatieve Partij van Boris Johnson haalde tijdens de verkiezingen van vorige week met een ruim verschil een absolute meerderheid.

Het gebrek aan die meerderheid leidde er het voorbije jaar verschillende keren toe dat zowel Johnson als zijn voorgangster Theresa May hun tanden stuk beten op het parlement. Na de duidelijke verkiezingsoverwinning van 12 december was dat probleem voor Johnson van de baan.

De goedkeuring betekent dat de Britten zo goed als zeker ten laatste op 31 januari uit de Europese Unie zullen stappen. Dat is de datum die afgesproken is met de Europese leiders, nadat de oorspronkelijke brexitdatum van 29 maart 2019 drie keer was uitgesteld. Vanaf 1 februari begint dan de overgangsperiode, waarin de Britten de Europese regels nog blijven naleven.

Die overgangsperiode loopt in principe tot eind 2020. Ze kan wel nog verlengd worden, maar Johnson heeft een amendement aan de wet laten toegevoegd waarin staat dat de overgangsperiode niet verlengd zal worden.

De brexitwet moet nu nog een volgende lezing ondergaan in het Lagerhuis en dan ook nog naar het Hogerhuis. Tegen 31 januari moet de regering-Johnson ook nog een reeks andere wetten laten goedkeuren die de brexit mogelijk maken. Johnson heeft het parlement verzekerd dat alle wetgeving op tijd klaar zal zijn.

De premier reageerde tevreden op de stemming. "We zijn nu een stap dichter in het uitvoeren van de brexit."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen