Tele-Onthaal krijgt tijdens eindejaar vooral oproepen over eenzaamheid: wat kan je doen voor wie het moeilijk heeft?

Tele-Onthaal staat ook deze feestdagen klaar voor mensen die het moeilijk hebben. Vorig jaar kreeg de hulplijn in de feestperiode meer dan 3.800 oproepen. Mensen bellen of chatten over relatieproblemen, gezondheid maar vooral over eenzaamheid. De hulplijn heeft ook tips voor wie het moeilijk heeft in de eindejaarsperiode maar ook voor wie in gesprek wil gaan met iemand die het moeilijk heeft.

De kerstlichtjes fonkelen in de kerstboom. De wereld maakt zich klaar voor "prettige kerstdagen" en een "gelukkig nieuwjaar". Maar deze periode is niet voor iedereen een happy one. Bij de telefoon-en chathulpdienst Tele-Onthaal rinkelt de telefoon ook op kerstavond en wordt op oudejaarsnacht verder gechat met wie het moeilijk heeft, want Tele-Onthaal heeft geen sluitingsdagen.

Meer dan 330 mensen per dag bellen naar of chatten met Tele-Onthaal (cijfers 2018). Dat is in de overgang van oud naar nieuw niet anders. Vorig jaar kreeg de hulplijn tijdens de feestdagen 39 chatoproepen en 308 telefoonoproepen per dag, 4 procent meer in vergelijking met andere dagen.

Onze hulplijn wordt tijdens de feestdrukte vooral meer gecontacteerd door alleenwonenden en 60-plussers

Jennifer Pots, coördinator Tele-Onthaal

“Tele-Onthaal kreeg vorig jaar tijdens de feestdagen meer dan 3.800 oproepen”, zegt Jennifer Pots, coördinator Tele-Onthaal. “Het meest opvallende is dat onze hulplijn tijdens die feestdrukte vooral gecontacteerd wordt door alleenwonenden en 60-plussers. Het is vanwege een klein of een uitgedund netwerk van familie of vrienden dat deze categorieën extra kwetsbaar zijn tijdens de feestdagen.”

Oproepers hebben vooral moeite met eenzaamheid

Het zijn niet alleen de kwantitatieve oproepcijfers tijdens de feestperiode die in het oog springen,  ook de inhoud van de gespreksthema’s. De 3 belangrijkste gesprekthema’s zijn relaties, gezondheid en vooral eenzaamheid.

“We zien voornamelijk dat het thema eenzaamheid piekt in vergelijking met de rest van het jaar”, zegt Jennifer Pots. “We zien een stijging van bijna 4 procent oproepen rond het thema eenzaamheid. Niet iedereen heeft mensen om de feestdagen mee te vieren en wordt dan met een heel pijnlijke werkelijkheid geconfronteerd. We zien meer en meer mensen die echt niemand hebben om de feestdagen mee door te brengen.”

 We zien meer en meer mensen die echt niemand hebben om de feestdagen mee door te brengen

Jennifer Pots, coördinator Tele-Onthaal

Ingrediënten voor een comfortabele eindejaarstijd: wat als je het zelf moeilijk hebt?

Tele-Onthaal is klaar om tijdens de feestdagen een luisterend oor te bieden. Het heeft ook enkele tips om tijdens deze feestdagen het hoofd boven water te houden. Eerst en vooral voor wie het zelf moeilijk heeft:

  • Maak tijd vrij voor jezelf: las voldoende me time in, gun jezelf ontspanning. Probeer soms ook de vier muren van je eigen huis te verlaten en andere oorden op te zoeken, waar je deugd aan kan beleven
  • Plan je feestdagen zorgvuldig: geef jezelf de ruimte om niet meer te doen dan waar je zelf werkelijk zin in hebt. Zorg ervoor dat je voldoende rust kan nemen. Erken dat je misschien fysiek of geestelijk aan de grenzen van je belasting zit
  • Voel je niet verplicht om te feesten … maar voel je ook niet schuldig
  • Neem zelf initiatief en praat erover: wacht niet tot anderen jou contacteren. Durf over je eenzame gevoelens te spreken, hulp te vragen en je nood aan gezelschap kenbaar te maken

Wanneer je je verdriet gaat wegstoppen, dan zorgt dat voor heel wat spanning

Jennifer Pots, coördinator Tele-Onthaal

“Het is een goeie reflex om niet alleen te blijven zitten als je negatieve gevoelens ervaart tijdens de feestdagen”, verduidelijkt Jennifer Pots. “Wanneer je je verdriet gaat wegstoppen, dan zorgt dat voor heel wat spanning. Praat erover en door mensen op de hoogte te brengen van het feit dat je het moeilijk hebt, geef je hen ook de mogelijkheid om je te steunen. Heb je niemand in de buurt, weet dan ook dat een gesprek met Tele-Onthaal zeker een hulp kan zijn.”

Ingrediënten voor een comfortabele eindejaarstijd: wat als iemand in je omgeving het moeilijk heeft?

Maar er zijn ook tips voor wie nabij wil zijn bij wie het moeilijk heeft:

  • Luister actief: projecteer al je aandacht op je gesprekspartner. Zet jezelf en je drukke to-do-eindejaarslijstje even opzij, geef je gesprekspartner de volle aandacht en toon oprechte interesse.
  • Het perfecte kerstplaatje hoeft niet: hoge verwachtingen rond mooie, vrolijke en gezellige dagen kan soms leiden tot een onrealistische kijk op jezelf en de mensen rond je heen. Daardoor kan je al eens uit het oog verliezen dat je ook nog eens partner, vriend of familielid bent van iemand die het moeilijk heeft
  • Toon begrip: gun het de ander om zich vrij te voelen om over haar/zijn moeilijke verhalen te vertellen. Je haalt heel wat spanning weg door de ander zijn emoties de vrije loop te kunnen laten. Laat tranen toe
  • Probeer niet alle problemen op te lossen: mensen hebben liever een luisterend oor dan iemand die direct met allerlei oplossingen komt aandraven. De kans is immers groot dat je ook de kern van het gesprek mist, als je direct focust op oplossingen
  • Laat weten dat je er bent: “Iemand die het moeilijk heeft, heeft meer en meer de neiging om zich af te zonderen. Laat daarom weten dat je er bent en dat je deur open staat. Dat kan een uitnodiging zijn, maar dat kan ook een simpel kaartje zijn, een bloemetje, een WhatsApp waarin je vertelt dat je aan hen denkt. Dat kan echt een heel grote steun betekenen voor wie het lastig heeft”, zegt Jennifer Pots

Tele-Onthaal is gratis en anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 106 (24u op 24, 7d op 7) en voor een chatgesprek via tele-onthaal.be (elke avond en woens- en zondagnamiddag).

Cijfers Tele-Onthaal feestdagen 2018 en volledig kalenderjaar

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen