Videospeler inladen...

Vlaanderen laat meer studenten geneeskunde toe, studenten en universiteiten niet tevreden

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verhoogt de quota voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde met 347 tot 1.276. Het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO) en de Vlaamse vereniging voor Arts-Specialisten in Opleiding (VASO) vinden dat geen goed idee omdat het federale contingent van 929 behouden blijft, en net daaraan hangt de toekenning van de Riziv-nummers vast. Ze vragen dat Weyts terugkomt op zijn beslissing, maar die is dat niet van plan. Het Vlaams Artsensyndicaat is naar eigen zeggen verbijsterd.

Er is volgens VGSO en VASO "geen garantie dat de startende studenten allemaal als arts aan de slag kunnen gaan wanneer ze afstuderen". Ze willen niet dat Vlaamse geneeskundestudenten in dezelfde situatie belanden als de Waalse geneeskundestudenten, die jarenlang in onzekerheid verkeren door hun overaantal tegenover de vastgelegde federale quota.

Volgens Vlaams minister Weyts is er een tekort aan artsen en tandartsen in Vlaanderen. VGSO en de VASO zeggen dan weer dat het tekort binnen de huisartsgeneeskunde en andere knelpuntspecialismen op een gestructureerde wijze moet worden opgelost. "Een algemene verhoging van het aantal studenten zonder bijkomende maatregelen biedt geen garantie op het oplossen van de tekorten in de knelpunten", luidt het nog.

Nood aan artsen

Weyts is niet te vermurwen."De Franse gemeenschap heeft die federale quota al jaren naast zich neergelegd en wordt daarvoor altijd beloond. Wij willen daar komaf mee maken en zeggen heel duidelijk dat Vlaanderen nood heeft aan meer artsen en meer tandartsen."

"Vandaar dat we het quotum verhogen: voor de artsen met 10 procent en voor de tandartsen met 22 procent." Volgens Weyts is er in Vlaanderen een tekort van 1.000 artsen.

Beluister hier een gesprek met minister Ben Weyts (N-VA) in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" en lees eronder verder:

Dokter Marc Moens van het Vlaams Artsensyndicaat reageert verbijsterd. "Het Vlaams Artsensyndicaat vraagt de Vlaamse regering om haar verantwoordelijkheid in dit dossier op te nemen, afstand te doen van haar emo-politiek en haar besluit te herzien", zegt hij in een persmededeling.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen