AFP or licensors

Voor het eerst sinds de Franse Revolutie geen kerstnachtmis in Notre-Dame van Parijs

De middernachtmis op 24 december wordt opgedragen in een andere kerk op een kilometer van de door brand getroffen Notre-Dame in Parijs. Dat is in 200 jaar tijd nooit gebeurd; zelfs tijdens de beide wereldoorlogen was er een middernachtmis. Het koor van de Notre-Dame zingt intussen in verdeelde slagorde in meerdere kerken.

"Het is de eerste keer sinds de Franse revolutie dat er geen middernachtmis is in de Notre-Dame," zegt rector Patrick Chauvet.  De revolutionairen gebruikten het gebouw vanaf 1793 als "tempel van de rede" en richtten veel vernielingen aan. In 1802 werd de Notre-Dame weer een katholieke kerk.

Zelfs tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden in de Notre-Dame middernachtmissen gehouden voor Kerstmis. Maar nu dus niet, na de verwoestende brand van 15 april, waarbij het dak instortte.

Voor het eerst in twee eeuwen moet de middernachtelijke kerstviering uitwijken. In de plaats wordt op 24 december een dienst gehouden in de gothische kerk Saint-Germain l’Auxerrois, een kilometer of zo van de Notre-Dame. Daar vinden de erediensten al sinds september plaats. 

Copyright:P.Lemaitre

De Saint-Germainkerk is omgebouwd om de band met de Notre-Dame te behouden. Zo is het beroemde beeld "De maagd van Parijs" uit de Notre-Dame daarheen gebracht. Dat 14e-eeuwse levensgrote beeld van een madonna met kind overleefde de instorting van april. De erediensten zijn dus verhuisd, maar de Notre-Dame blijft wel dé kathedraal, omdat daar de "cathedra" of zetel van de bisschop staat.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Koor op de dool

De middernachtmis was ook een van de weinige momenten dat het volledige - 160 stemmen sterke - koor van de Notre-Dame in actie kwam. Nu zal een deel van het koor de mis opluisteren in de Saint-Germain en een ander deel elders in Parijs. Mathilde Ortscheidt, een van de zangers, mist de Notre-Dame: "Als we een goede balans hadden, dan was het heerlijk om de klank te horen resoneren in die enorme ruimte".  Maar "we blijven zingen, dat brengt ons samen," zelfs op verplaatsing.

De voorgevel van de Notre-Dame zelf wordt sinds kort weer verlicht. Kijken kan vanaf de bruggen over de Seine, want het voorplein van de kathedraal is nog altijd afgesloten. 

De Franse president Emmanuel Macron maakte zich na de brand van april sterk dat de Notre-Dame in vijf jaar tijd kan heropgebouwd worden. Maar veel waarnemers vinden dat niet realistisch.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen