AFP or licensors

Voormalige toplui France Télécom mee schuldig aan zelfdoding personeel

In Frankrijk zijn enkele voormalige toplui van telecommaatschappij France Télécom (nu Orange) en het bedrijf zelf veroordeeld voor pesterij van zijn werknemers. De correctionele rechtbank van Parijs veroordeelde hen tot effectieve gevangenisstraffen en geldboetes. Meer dan tien jaar geleden voerde de bedrijfsleiding een hard besparings- en herstructureringsbeleid door, wat volgens de openbare aanklager leidde tot een golf van zelfdodingen.

De correctionele rechtbank in Parijs veroordeelde het vroegere France Télécom tot een boete van 75.000 euro, de maximumstraf. De voormalige topman, algemeen directeur Didier Lombard kreeg 1 jaar cel, waarvan 4 maanden effectief en een geldboete van 15.000 euro. De voormalige nummer 2 van het bedrijf en de verantwoordelijke voor het humanresourcesbeleid kregen dezelfde straffen opgelegd. 

Golf van zelfdodingen

De rechtbank vindt dat het besparings- en herstructureringsbeleid van France Télécom in de jaren 2000 mee geleid heeft tot een golf van zelfdodingen en psychologische problemen onder het personeel. 

Voormalig directeur Lombard heeft onmiddellijk na het vonnis laten weten dat hij in beroep wil gaan tegen de uitspraak. Hij en de andere veroordeelden hebben altijd ontkend verantwoordelijk te zijn. Het bedrijf zelf heeft toegegeven dat de slachtoffers mogelijk geleden hebben onder het beleid, maar dat het nooit de bedoeling was om hen te pesten. 

De zaak draait rond de periode dat staatsbedrijf France Télécom overging naar een privébedrijf. Het management wilde toen 22.000 banen schrappen en 10.000 andere overplaatsen naar een andere functie.

"Door de deur of door het raam"

Volgens de rechtbank heeft de directie daarbij gebruikgemaakt van onwettige middelen. Ze zou buitensporige doelen hebben vooropgesteld en mensen hebben overgeplaatst naar steden ver weg in de hoop dat veel personeelsleden zelf ontslag zouden nemen. In 2006 zei algemeen directeur Lombard dat werknemers konden vertrekken "door de deur of door het raam", een uitspraak die hij in de rechtbank een blunder noemde en hem nu duur te staan komt. 

Volgens de openbare aanklager hebben zeker 19 personeelsleden zichzelf gedood als gevolg van dat beleid, 12 anderen hebben een poging ondernomen. 8 anderen kregen te kampen met zware depressies. Het bedrijf heeft op de laatste procesdag in juli aangeboden om de slachtoffers en hun familie een schadevergoeding te betalen. De schadeclaims zijn intussen opgelopen tot 2 miljoen euro.

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be 

Meest gelezen