Zingen voor baby Foss, voor jonge mama Stefanie en voor een publiek dat West-Vlaams verstaat: De Warmste Week dag 3

Wannes Beernaert zong het aangrijpende liedje "Fly young bird" voor zijn zoontje Foss, dat maar acht maanden geleefd heeft. Ook aan het graf van Stefanie, die enkele weken na de geboorte van haar dochtertje overleed, werd vandaag gezongen. Na het verdriet kwam de vreugde met een stomend verrassingsconcert van 't Hof van Commerce. Een West-Vlaamse thuismatch.

Bekijk het verslag uit "Het Warmste Journaal" van 19 uur hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Goedele Wachters brengt als dakloze de nacht door in Gent

Goedele Wachters trekt nog tot kerstavond heel Vlaanderen door op zoek naar warme verhalen. Haar zoektocht bracht haar vandaag in Gent. Daar organiseert de vzw Enchanté een "sleep out" op het Sint-Pietersplein om aan de lijve te ondervinden hoe daklozen zich voelen als ze de nacht buiten doorbrengen. 

Videospeler inladen...

't Hof van Commerce speelt thuismatch

"We hebben ervoor gezorgd dat 70 percent van het publiek begrijpt wat er op het podium gezongen worden," introduceerde een hese Eva De Roo 't Hof van Commerce met Flip Kowlier, Serge Buyse en DJ4T4.  Het is maar een flinke steenworp van Izegem naar Kortrijk en het werd dus een West-Vlaamse thuismatch op een propvol Nelson Mandelaplein.

Videospeler inladen...

Wannes Beernaert zingt voor zoontje Foss en voor vzw "Met lege handen"

Midden november kwam Wannes Beernaert in de StuBru-studio zingen voor zijn overleden zoontje Foss, amper acht maanden oud. Voor De Warmste Week heeft hij het nummer "Fly young bird" opnieuw opgenomen met zijn band Ben Cane. De opbrengst is voor de vzw "Met lege handen", die ouders bijstaat die een kindje hebben verloren voor, tijdens of na de geboorte.

Ik had geen idee dat er zoveel mensen hetzelfde meemaken

Wannes Beernaert was erg aangedaan door de vele honderden reacties.  Het was een heel intense periode, vertelt hij.  In Kortrijk werd zijn lied ontvangen met honderden lichtjes in het publiek. 

Videospeler inladen...

11.000 lopers op de Gentse Warmathon

De Warmathon in de Blaarmeersen in Gent bracht vandaag 11.000 lopers op de been. Bij hen ook burgemeester Mathias De Clercq die enkele rondjes liep voor het Kinderkankerfonds. Op de Warmathon van Gent werd alles samen 121.899 euro bij elkaar gelopen voor de 2.088 goede doelen van De Warmste Week. Morgen is er een Warmathon in Antwerpen. 

Bob uit Thuis: winterjassen voor vluchtelingen voor SOS Kinderdorpen

Acteur Christophe Haddad, die Bob speelt in de tv-soap "Thuis", is al jaren ambassadeur voor SOS Kinderdorpen. Enkele weken geleden bezocht hij vluchtelingenkampen in Libanon, het land van zijn vader. Hij bezorgde onder meer 100 winterjassen voor kinderen. 

"Het kwam heel dichtbij daar," zegt Christophe Haddad. "Het zijn kinderen die zoveel hebben meegemaakt; dat zie je in hun ogen. De verhalen waren schrijnend." Libanon vangt anderhalf miljoen vluchtelingen op, vooral uit Syrië. 

Videospeler inladen...

Selah Sue B2B met Bear's Den voor Te Gek!?

Vanavond spelen Selah Sue en Bear's Den een uitverkocht back-to-back optreden voor Te Gek!?, een vzw die psychische problemen bespreekbaar wil maken. "Als we naar het cijfer van suïcide kijken, dat zijn er drie per dag in Vlaanderen", zegt meter van Te Gek!? Selah Sue. Ook Hanne, woordvoerder van de vzw, die zelf ook te kampen had met zware angstproblemen en een depressie roept op voor meer aandacht voor psychische problemen:"Er is zeker nog werk als we kijken naar hoeveel mensen niet durven praten over waar ze mee zitten." Het B2B optreden van Selah Sue en Bear's Den levert 20.000 euro op, waar Te Gek!? hoop wil brengen aan wie het nodig heeft.

Videospeler inladen...

Er zijn tientallen acties die geld inzamelen voor Te Gek!? waaronder ook de Run For Lar van Chiro Genebos. Chiroleiders Yasmina en Selina verloren hun zus, ook lid van de chiro, in april dit jaar, nadat ze ervoor koos uit het leven te stappen. Zij vonden het als Chirogroep belangrijk iets voor Te Gek!? te doen en dat leverde net geen 16.000 euro op.

Videospeler inladen...

Down The Snow: "We hopen vanavond in Polen te geraken"

Dieter en Kevin van Down The Snow komen geleidelijk aan dichter bij Vlaanderen, de warmste plek van het moment. In een boodschap richten ze zich recht tot jullie met een update en een warme boodschap: "Goede avond iedereen en geniet nog van uw warme zetel en een goede warme chocomelk."

Dieter en Kevin zijn op 18 december vertrokken op het Rode Plein in Moskou en moeten al liftend in Kortrijk geraken. Met hun actie zamelen ze geld in voor vzw GimmeShelter, die daklozen wil ondersteunen. Een samenvatting van hun avonturen kan je elke dag op VRT NU vinden.

Videospeler inladen...

Emotioneel optreden aan graf overleden vriendin en mama

Stefanie Dequirez is vorig jaar zeer plots overleden, 7 weken na de geboorte van haar dochter. "Je blijft achter met frustratie en een gevoel van oneerlijkheid, maar met dat gevoel zijn we samengekomen om dat om te buigen in iets positiefs", zegt haar man Lorenzo, die samen met hun vriendengroep de actie "Ride4Stefanie" op poten zette. Ze gingen op fietsbedevaart naar Santiago De Compostela.

Om Stefanie te eren en Lorenzo te bedanken voor zijn actie, verraste Studio Brussel hem en familie en vrienden van Stefanie met een optreden aan de begraafplaats in Izegem, waar Stefanie begraven ligt. Michael Lanzo bracht er "Een Kleine Oneindigheid" van Marco Borsato, ook de openingsdans van Stefanie en Lorenzo: "Door mijn werk was ik weinig thuis en in die tekst kan je ook begrijpen dat hoe ver je ook van elkaar zit, dat de liefde altijd blijft. Maar nu is het in andere omstandigheden dat ik het aanvraag." Een zeer emotioneel moment.

Videospeler inladen...

Akoestische Nobelprijs van Clouseau voor overleden Mathieu

In juni overleed Mathieu, echtgenoot van Sofie en papa van Thomas en Victor aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Onder de noemer "Samen tegen ALS" organiseerden Sofie en haar familie en collega's op school verschillende acties. Op een wandeling tegen ALS alleen al verzamelden ze meer dan 16.000 euro. In totaal brachten hun acties 41.500 euro op voor Het Instituut Born-Bunge vzw, dat onderzoek doet naar ALS. 

"Wat wij gevoeld hebben, die warmte en verbondenheid, dat gaan we nooit vergeten. Jullie hebben jullie naam niet gestolen, De Warmste Week". Als verzoeknummer kozen ze voor een nummer van Clouseau. En dat verzoekje werd op een speciale manier gebracht: een akoestische versie van Nobelprijs van Koen en Kris Wauters in een videoboodschap ter ere van Mathieu.

Videospeler inladen...

"Als hij zou weten dat het nu in Kortrijk is, hij zou hier elke dag staan"

Exact één jaar geleden verloor Veerle haar echtgenoot en verloren haar vier dochters hun vader. "Hij is toen rond de klok van 4 uur overleden, na anderhalf jaar vechten tegen kanker", zegt Veerle. "Philippe was de meest fantastische papa en echtgenoot die je je maar kunt voorstellen."

"Het is een moeilijke nacht, maar het is mooi dat we hier nu zijn", zegt een van de dochters. "De Warmste Week heeft vorig jaar veel betekend voor ons. Onze papa keek altijd. Zou hij weten dat het nu in Kortrijk is, hij zou hier elke dag staan."

"Deze nacht een jaar geleden, stond ook de Warmste Week op. Hij is gestorven op het nummer "Tim" van Wim De Craene. Dat had heel veel betekenis. In dat liedje zeggen ze "hier laat ik je los". Dat was heel toevallig", zegt een andere dochter. 

Videospeler inladen...

Warmste Journaal

Meest gelezen