Videospeler inladen...

Muur van 6 meter, dode hoek en broer van ontsnappingskoning Sekkaki: hoe 5 gevangenen ongemerkt konden ontsnappen

Vijf gevangenen konden gisteren ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout. Simpelweg door over de muur - van 6 meter hoog - te klimmen. Maar hoe is dat precies kunnen gebeuren? En wat weten we al over de ontsnapte gevangenen? We zetten het voor u op een rijtje. 

Wat is er precies gebeurd?

Gisterenavond, om iets voor 20 uur, gaat het alarm af dat op de omheining van de gevangenis van Turnhout staat. Vijf gevangenen zijn ontsnapt tijdens de avondwandeling, door eerst over een draad en dan over de 6 meter hoge muur van de gevangenis te klimmen. "Het was een klassieke ontsnapping", vertelt Rudy Van De Voorde, directeur van het Gevangeniswezen in ons land. Of de vijf daarbij hulp van buitenaf gekregen hebben, wordt nog volop onderzocht. "Mogelijk zijn ze buiten opgewacht."

Het was een klassieke ontsnapping

Rudy Van De Voorde - Gevangeniswezen

De cipiers hebben tot dan niets in de gaten gehad, niet op camerabeelden, niet in hun observatielokaal. "Pas wanneer alle gevangenen van de avondwandeling binnengehaald worden, merken de cipiers dat er vijf gevangenen ontbreken."

Meteen daarna start de politie met een grote zoekactie. De grote middelen worden daarbij niet geschuwd: een helikopter, speurhonden... Aan de omwonenden vraagt de politie om waakzaam te zijn, en alle verdachte bewegingen te melden. "Maar", zo benadrukt ze uitdrukkelijk, "Onderneem zelf geen actie". 

Drie van de vijf ontsnapte gedetineerden zullen uiteindelijk niet lang van hun vrijheid kunnen genieten. Aan het rangeerstation van Turnhout - waar de treinen 's nachts staan - worden ze door de politie geklist. Bij hun arrestatie bieden de drie geen weerstand. De twee anderen blijven voorlopig spoorloos, al gaat de zoekactie in ons land én Nederland wel koortsachtig verder.

Hoe kan dat, zo'n ontsnapping?

De grote vraag is: hoe is dit kunnen gebeuren? Hoe kan het dat de camerabeelden, noch de cipiers de ontsnapping op de radar krijgen? "Het is voor ons op dit moment nog niet duidelijk hoe dit buiten het zicht is kunnen gebleven zijn." Opvallend: ze konden ontsnappen uit de meest recente vleugel van de gevangenis, die pas openging in 2013.

Lees verder onder de foto: 

De gevangenis van Turnhout
KRISTOF VAN ACCOM

Maar mogelijk kunnen we over een "dodehoekontsnapping" spreken. "Het is een gevangenis die enkele jaren geleden gerenoveerd werd. Daarop werden ook pylonen geplaatst, beveiliging tegen helikopters. We veronderstellen dat er toch ergens een beperkte, maar te vermijden dode hoek geweest moet zijn. Waarschijnlijk heeft de ontsnapping zich achter een van de pylonen afgespeeld."

We veronderstellen dat er ergens een beperkte, maar te vermijden dode hoek geweest moet zijn

Rudy Van De Voorde - Gevangeniswezen

Hoe dan ook zal er onderzocht worden hoe dit is kunnen gebeuren. "Uit de eerste observatieverslagen lijken er geen fouten te zijn gemaakt. Maar welk samenspel van elementen ervoor gezorgd heeft dat de ontsnapping gelukt is, dat gaan we onderzoeken. En daarna bekijken we welke maatregelen we kunnen nemen. Enkele diensten die met veiligheid en structuur bezig zijn, zullen vandaag ter plaatse gaan." Dat er een veiligheidsonderzoek komt, beaamt ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V): "Er zijn heel weinig ontsnappingen uit gesloten instellingen. Blijkbaar was er een dode hoek, dat is te betreuren. We gaan dat onderzoeken."

Herbeluister hier het gesprek met Rudy Van De Voorde uit "De ochtend": 

Wat weten we al over de ontsnapte gevangenen?

Ook over de ontsnapte gevangenen valt wel wat te vertellen. De politie liet zich gisteren al ontvallen dat er wel enkele "zware jongens" tussen zitten. Intussen heeft de politie ook een opsporingsbericht verspreid, voor de twee gevangenen die nog op de vlucht zijn. Het gaat om de 38-jarige Abderrahim Baghat en de (nog net) 26-jarige Oualid Sekkaki.

Lees verder onder de afbeelding: 

Sekkaki zit in de gevangenis van Turnhout een straf uit voor - onder meer - een schietpartij in de zomer van 2015 en wacht op zijn uitlevering naar Marokko. De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar hij is de jongere broer van Ashraf Sekkaki, berucht als dé ontsnappingskoning van ons land. 

In 2003 wist Ashraf Sekkaki te ontsnappen uit, jawel, de gevangenis van Turnhout. Hij smokkelde toen een slijpschijf binnen en via een ladder ontsnapte hij over de muur. Pas na een reeks gewapende overvallen kon hij opnieuw gevat worden. Een opmerkelijk detail: tot gisterenavond was Ashraf Sekkaki de laatste die uit de gevangenis van Turnhout kon ontsnappen. 

Vijf jaar later, in 2008, waagde hij zich aan een nieuwe poging. Zijn plan? Een handlanger een granaat laten gooien in de rechtszaal. In de verwarring die dan zou ontstaan zou medegangster Zariouh Jaoide moeten ontsnappen, waarna die dan geld bijeen moest sprokkelen voor de ontsnapping van Sekkaki. Maar het hele plan kon verijdeld worden. Een jaar later, in 2009, was het wel raak. Het zou zowat de meest spectaculaire ontsnapping uit de geschiedenis van de Belgische gevangenissen worden. Een helikopter landde toen op de binnenplaats van de Brugse gevangenis waarna Sekkaki, samen met twee andere gevangenen, wegvloog. Hij zou uiteindelijk in Marokko opgepakt en achter de tralies gezet worden (en ook daar nog eens ontsnappen). 

De gevangenis van Brugge, waar Sekkaki - broer van - uit ontsnapte
BELGA/DESPLENTER

Felle kritiek van de burgemeester

Intussen komt er ook zware kritiek, van Paul Van Miert, burgemeester in Turnhout. "Ik vind dit onaanvaardbaar. We hebben net voor de zomer de instelling nog bezocht en alle vormen van maatregelen bekeken. Dit lijkt uit een Amerikaans feuilleton."

Dit lijkt uit een Amerikaans feuilleton

Paul Van Miert - burgemeester

"In 2019 zou je toch denken dat die maatregelen moeten werken. Het is verbazingwekkend dat vijf mensen over die draad en die 6 meter hoge muur geraken, zomaar op de openbare weg. We gaan snel een bezoek brengen aan de gevangenis, om te bekijken dat dit zeker niet meer gebeurt."

Herbeluister hier het gesprek uit "De ochtend":

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen