Videospeler inladen...

Amerikaanse president Donald Trump ondertekent sancties tegen pijpleiding Nord Stream 2

De Amerikaanse president Donald Trump heeft sancties ondertekend tegen bedrijven die meewerken aan de bouw van de pijpleiding Nord Stream 2. Dat is een pijpleiding die Russisch gas van Rusland naar Europa moet vervoeren door de Baltische Zee. Alle bedrijven die meewerken aan het project, moeten van de Amerikanen hun werkzaamheden onmiddellijk stilleggen. Volgens de Verenigde Staten zou de pijpleiding Europa te afhankelijk maken van Rusland voor energievoorziening. Rusland en de Europese Unie reageren verontwaardigd.

Vorige week al keurde het Amerikaanse Congres de sancties goed, en nu zijn die door president Trump ondertekend. Concreet houden ze in dat bedrijven die meewerken om de pijpleiding in de Baltische Zee aan te leggen, hun activiteiten moeten stopzetten. Binnen de twee maanden kunnen de eerste sancties al volgen voor bedrijven die dat niet doen.

Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Allseas had gisteren al uit voorzorg het werk neergelegd, voor de sancties effectief van kracht werden. Het bedrijf heeft een belangrijke taak, omdat het gespecialiseerd is in de aanbouw van onderzeese pijpleidingen.

De pijpleiding Nord Stream 2 wordt gebouwd naast de pijpleiding Nord Stream, die al in werking is.

Nord Stream 2 is een gaspijpleiding die Russisch gas van Rusland door de Baltische Zee naar Europa moet transporteren. Het project is al langer omstreden. Volgens de VS zou de pijpleiding Europa te afhankelijk maken van Rusland voor energievoorziening.

Op een NAVO-top in 2018 zei president Trump zelfs dat Nord Stream 2 Duitsland "een gevangene" zou maken van Rusland. Het project is ook tegen de winkel van de Amerikanen, die zelf LNG (Liquefied Natural Gas) willen verkopen aan Europa. De sanctiewetgeving, die sinds vandaag van kracht is, is overigens ook gericht tegen bedrijven die meebouwen aan Turkstream, een andere pijpleiding die gelegd wordt tussen Rusland en Turkije.

EU reageert verontwaardigd

Een woordvoerder van de Europese Unie heeft laten weten dat de EU geen sancties aanvaardt die gericht zijn tegen bedrijven die niets illegaals doen. De Europese Commissie onderzoekt nu de gevolgen van de Amerikaanse sancties. Duitsland, dat een voortrekkersrol speelt in het project, heeft ook al gereageerd. Het land verwerpt ook de sancties, omdat die een inmenging zijn in de binnenlandse aangelegenheden van de EU. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft laten weten dat ze wil praten met de Amerikanen, maar de acties van de VS niet goedkeurt.

O.a. de Duitse bondskanselier Merkel en de voormalige Russische president Dmitri Medvedev openen de eerste Nord Stream pijpleiding in 2011.

Uiteraard zijn ook de Russen niet te spreken over de Amerikaanse sancties. Het Russische bedrijf Gazprom levert namelijk de helft van de investeringen in het project. De andere helft komt van vijf Europese bedrijven, waaronder Shell en Engie, en ook twee Duitse en een Oostenrijks bedrijf.

De leiders van het project hebben ook al aangekondigd dat ze alles zullen doen om Nord Stream 2 zo snel mogelijk te voltooien. Rusland heeft daarbij benadrukt dat het belangrijk is om op schema te blijven met de aanleg van de pijpleiding. Volgens de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, willen de Amerikanen economische ontwikkeling van andere staten boycotten, terwijl ze zelf met een torenhoge staatsschuld zitten. 

Verdeeldheid in de EU

Ook binnen de EU heeft Noord Stream 2 al veel voeten in de aarde gehad. Begin dit jaar was er nog een kleine crisis tussen de EU landen over de pijpleiding, Frankrijk wilde die namelijk volledig onder EU-regulering plaatsen, wat een probleem was voor Rusland. Uiteindelijk werd een compromis bereikt.

Het project drijft echter ook een wig tussen voor- en tegenstanders  van het project in de EU. De meer oostelijke lidstaten, zoals Polen en de Baltische Staten, zijn net zoals de VS fel gekant tegen het project. Ze vrezen dat Rusland door de pijpleiding een hefboom zal krijgen om politieke druk uit te oefenen op Europa. Ook zou de pijpleiding volgens die landen de positie van Oekraïne ondermijnen.

Oekraïne is namelijk een belangrijk transitland voor Russisch gas dat naar Europa wordt uitgevoerd. Het haalt belangrijke inkomsten uit de kosten die Rusland daarvoor betaalt. De nieuwe Nord Stream 2-pijpleiding loopt niet door Oekraïne, waardoor het land veel inkomsten zal mislopen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al meerdere keren gezegd dat de pijpleiding Europa niet afhankelijk zal maken van Rusland, omdat Europa een divers energiebeleid nastreeft, en gas invoert uit verschillende landen. Merkel weerlegt ook dat Oekraïne door de bouw van Nord Stream 2 benadeeld zou worden.

Ook vandaag werd dit standpunt benadrukt door de woordvoerder van de Duitse regering, Ulrike Demmer. Ze verklaarde dat de sancties van de VS onbegrijpelijk zijn, net omdat Rusland en Oekraïne vandaag zelf een deal bereikt hebben over gastransit. De oude overeenkomst over de doorvoer van gas van Rusland naar Europa door Oekraïne, vervalt op 31 december van dit jaar. De twee landen hebben nu op de valreep toch een akkoord bereikt.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen