Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Donald Trump lanceert nieuwe "Space Force"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuwe tak van het Amerikaanse leger gelanceerd: de “Space Force”. De nieuwe afdeling van de luchtmacht staat specifiek in voor het beschermen van Amerikaanse belangen in de ruimte. Er zullen geen militairen naar de ruimte worden gestuurd, maar de Space Force zal vanop de aarde satellieten voor navigatie en communicatie beschermen. "Overmacht in de ruimte is cruciaal", zei de president tijdens een toespraak.

"We staan op voorsprong, maar niet ver genoeg, en binnenkort zullen we ver op voorsprong staan", zo zette president Trump zijn toespraak extra kracht bij. De nieuwe Space Force zal een onderdeel worden van luchtmacht van het Amerikaanse leger. Het is de eerste nieuwe legertak sinds 1947, toen werd de luchtmacht opgericht onder toenmalig president Harry Truman.

De Space Force zal geen Amerikaanse soldaten de ruimte in sturen om daar strijd te leveren. Wel zal de nieuwe afdeling de belangen van de VS in de ruimte vanop de aarde verdedigen. Het gaat dan bijvoorbeeld over bescherming van navigatie- en communicatiesatellieten.

"De ruimte is het nieuwste oorlogsterrein. We moeten agressie afschrikken en het ultieme voordeel (dominantie in de ruimte red.) hebben", zei Trump ook. Andere grootmachten zoals China en Rusland zijn ook actief bezig om hun belangen in de ruimte veilig te stellen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn die twee landen ook technologie aan het ontwikkelen die Amerikaanse satellieten in de ruimte kan vernietigen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen